Gå direkt till textinnehållet

Lönestatistiken för 2001 utan nya avtalet

Några säkra slutsatser går inte att dra från Tidningsutgivarnas och Journalistförbundets lönestatistik för år 2001. Uppgifterna sammanställdes innan avtalet mellan Tidningsutgivarna och Journalistförbundet blev klart hösten 2001.

Några säkra slutsatser går inte att dra från Tidningsutgivarnas och Journalistförbundets lönestatistik för år 2001.

Uppgifterna sammanställdes innan avtalet mellan Tidningsutgivarna och Journalistförbundet blev klart hösten 2001.

Därför är det svårt att utläsa exempelvis om lönegapet mellan Stockholm och landsorten har minskat eller ökat det senaste året. Först nästa år blir det möjligt att göra några jämförelser och då med statistik från 1999.

Annons Annons

De avtalade löneökningarna, som gäller från den 1 april 2001, var generella och det var endast ett fåtal journalistklubbar som passade på att förhandla fram ytterligare lokala löneökningar.

– I övrigt lät man arbetsgivarna lägga ut löneökningarna. Detta innebär inte att relationerna mellan olika poster i det här årets statistik påverkas mer än marginellt, säger Ragnar Forsén, ombudsman på Journalistförbundet.

Lägg på ytterligare 4,2 procent

Han anser att om man ska göra en jämförelse med föregående års lönestatistik är det rimligt att räkna in avtalets nivåhöjning (2,7 procent) och den löneglidning som skett (1,4 procents höjning). Totalt ungefär 4,2 procent.

Årets lönestatistik visar att antalet journalister som har OB-ersättning har ökat. Under året 2001 hade 58 procent av de heltidsanställda OB. Åren innan var det 56 procent. OB-ersättningen uppgick under året 2001 till 3,9 procent av lönen.

Fler jobbar helt enkelt på obekväma arbetstider, även om ökningen är marginell.

Oförändrad arbetstid

Arbetstidens längd är dock oförändrad. Den genomsnittliga arbetsveckan var i genomsnitt för hela riket 38,4 timmar. Journalister i Stockholm jobbar lite mindre: 37,7 timmar i veckan. I övriga landet jobbar man 38,7 timmar.

Lönestatistiken bygger på septemberlönen förra året och omfattar ungefär 6 000 medarbetare varav 5 061 heltidsanställda och 922 deltidsanställda från 133 medieföretag. 1 668 var anställda i Stockholm.

pj@sjf.se

Ladda ner lönetabellerna

Under rubriken “Ladda ner” i spalten till höger hittar du TUs lönestatistik för år 2001 och år 2000.

(Dokumentet är en PDF-fil. För att kunna läsa filen behöver du programmet Acrobat Reader. Om du inte har det kan du ladda ner det gratis på http://www.adobe.se/products/acrobat/readstep.html)

Fler avsnitt