Lokalredaktör i byteskarusell i Hälsingland: Valet var att stämpla

10 september, 1998

När Hudiksvalls Tidning lade ner lokalredaktionen i Söderhamn av ekonomiska skäl fick lokalredaktören Karl Inge Brelin sluta. Nu har han fått ett frilanskontrakt av Hälsinge Kuriren i Söderhamn. I uppgörelsen ingår att Kuriren får sälja texterna vidare till HT.

När Hudiksvalls Tidning lade ner lokalredaktionen i Söderhamn av ekonomiska skäl fick lokalredaktören Karl Inge Brelin sluta. Nu har han fått ett frilanskontrakt av Hälsinge Kuriren i Söderhamn. I uppgörelsen ingår att p(ingress). Kuriren får sälja texterna vidare till HT.

LANDSORTSPRESS Det är en bra uppgörelse både för centerpartistiska Hudiksvalls Tidning och socialdemokratiska Hälsinge Kuriren. HT slipper en kostsam lokalredaktion men garanteras material från södra Hälsingland. Hälsinge Kuriren får hjälp med att täcka kostnaderna.

– Vi skulle inte haft råd att förstärka redaktionen utan den här uppgörelsen, säger Mats Åmvall, chefredaktör och ansvarig utgivare på Hälsinge Kuriren. För att överleva på sikt måste vi hitta fantasifulla lösningar.

Karl Inge Brelin ska jobba 45 procent för Hälsinge Kuriren som sedan kan sälja hans texter vidare till Hudiksvalls Tidning. I paketet ingår ingen extra ersättning till Brelin för att hans texter också kan publiceras i HT.

I sommar har de båda tidningarna mjukstartat samarbetet genom att utbyta texter även från andra journalister på HK. Enligt Mats Åmvall har journalistklubben och ledningen kommit överens om att journalisterna går med på att lämna ett visst antal texter per vecka utan ersättning. Utöver det får de betalt.

– Rent praktiskt fungerar avtalet så att HT har ett slags abonnemang på texter från oss. Vi säljer ett visst antal artiklar till dem som vi får betalt för.

Jörgen Bengtson, chefredaktör på HT, jämför Kuriren med en redaktionsbyrå som HT samarbetar med. Varje dag kontaktas Kuriren av HTs nyhets- och nattchefer, precis som sker med HTs lokalredaktioner.

Varken Mats Åmvall eller Jörgen Bengtson ser de båda tidningarna som konkurrenter. HT är för stora i Hudiksvall för att Hälsinge Kuriren ska kunna konkurrera där. I Söderhamn har HT alltför låg hushållstäckning för att vara ett hot mot Kuriren.

– HT är den enda tidning i Hälsingland som har en daglig bevakning av hela landskapet, säger Jörgen Bengtson. Det ville vi fortsätta med. Utan den här lösningen hade vi fått svårt att upprätthålla bevakningen som syftar till att fylla norrhälsingarnas behov av att veta vad som händer i landskapets södra del.

Några problem med samarbetet kan Mats Åmvall inte se i dagsläget.

– Det här är nytt både för HT och oss. Vi får prova oss fram och se hur det går. Eventuella problem ska vi säkert kunna lösa.

Jörgen Bengtson kan tänka sig att det blir problem om både HT och Ljusdals-Posten vill ha samma text från Kuriren. Ljusdals-Posten äger Hälsinge Kuriren genom Ljusdals Tidnings AB och är en konkurrent till HT. Men de problemen är båda tidningarna medvetna om, säger han.

Någon fara för att HT ska tappa sin profil när tidningarna innehåller samma material vill han inte se.

– Det rör sig inte om så mycket texter från Kuriren. Vi skickar också egna medarbetare till södra Hälsingland och vi har andra frilansar i området.

Karl Inge Brelin har inte funderat så mycket över hur det frilanskontrakt han fått med Kuriren har utformats. Han är glad över att tidningen vill använda hans tjänster.

– Jag har en del andra frilansuppdrag. Men hade jag inte fått erbjudandet från Kuriren hade jag nog fått stämpla en del för att försörja mig.

Journalistklubben på Hälsinge Kuriren tyckte först att samarbetet med HT var en märklig lösning. Men omsorgen om kollegan tog över.

– Vi valde att inte fästa oss vid att HT fick de stora fördelarna av samarbetet, säger Maya Halldén, ordförande. Det var ojuste att sparka en lokalredaktör som jobbat på HT i 20 år. Därför ville vi ställa upp för honom.

Också Hasse Wandér, ordförande i klubben på HT, tycker att uppgörelsen är bra för Karl Inge Brelin.

– Alternativet hade varit att han inte fått något jobb alls.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies