Lögner om Sverige sprids i utländska medier inför valet

31 augusti, 2018

Starka överdrifter och osanningar sprids om Sverige inför valet, enligt Svenska Institutet.

Svenska Institutet följer med hjälp av analysverktyg miljontals digitala publiceringar om Sverige i utlandet. Publiceringarna har ökat inför valet, och handlar alltmer om flyktingmottagande och invandringspolitik, men en del av uppgifterna som sprids är osanna eller kraftigt överdrivna. Det uppger Henrik Selin, avdelningschef med ansvar för Sverigekommunikation vid Svenska Institutet, för Sveriges Radio.

”Det är naturligtvis allvarligt att det förekommer mycket falsk eller starkt vinklad information. Samtidigt är det viktigt att säga, att när vi tittar på de studier – där vi frågar människor i andra länder om vad de faktiskt tycker om vårt land – så ser vi ännu så länge inget samband med den här negativa berättelsen. Och vad människor tycker och människors uppfattning om Sverige, är fortfarande i hög grad positiv”, säger Henrik Selin till SR.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies