Gå direkt till textinnehållet

Lisa Söderberg: Mosander har missförstått

Det var inte Jan Mosander som var måltavla för hennes kritik. Han ”råkade tyvärr åka med på vägen”. Det säger Sveriges Radios VD Lisa Söderberg till Journalisten.

Det var inte Jan Mosander som var måltavla för hennes kritik. Han ”råkade tyvärr åka med på vägen”. Det säger Sveriges Radios VD Lisa Söderberg till Journalisten.

Lisa Söderberg anser att hela diskussionen efter hennes debattinlägg har fått fel fokus – och klandrar delvis DNs debattredaktion för detta.

– Dagens Nyheter har i rubrik och ingress valt att koncentrera sig på att jag kritiserar en medarbetare. Men större delen av artikeln handlar om Aftonbladet som till svenska folket sprider lögner att Sven Jerring skulle ha vurmat för nazismen. Det var anledningen till att jag skrev inlägget i DN.

En stor del av artikeln handlar dock specifikt om vad Jan Mosander skrivit och antytt – och vilka hans syften med detta kan ha varit. Men enligt Lisa Söderberg är det inte SR-medarbetaren hon i första hand riktat sin kritik mot.

– Jan Mosander har missförstått det hela. Den jag riktar störst kritik emot är Anders Gerdin och Aftonbladet. Sedan råkade Mosander tyvärr åka med på vägen, säger Lisa Söderberg.

Enligt Lisa Söderberg är det många bland allmänheten som i dag tror att Jerring var nazist efter att ha läst Staffan Heimersons krönika.

Lisa Söderberg och producenten Göran Elgemyr, som ansvarar för utställningen om Sven Jerring, har vid flera tillfällen begärt att få in ett genmäle i Aftonbladet, utan att lyckats. Därför valde de att vända sig till DN Debatt.

– För att bemöta dessa påståenden måste jag gå ut i DN. Det får ingen effekt att skriva i Radiotidningen eftersom det är Aftonbladet som spridit ryktena att Jerring skulle ha varit nazist, säger Lisa Söderberg.

Aftonbladets chefredaktör Anders Gerdin har i Aftonbladet förnekat att han vägrat publicera ett genmäle.

– Jag fick ett skriftligt genmäle som handlade om Jan Mosanders, inte Aftonbladets, roll, sade Gerdin till Aftonbladet i fredags.

Efter att ha läst Lisa Söderbergs förklaring till varför hon skrev debattinlägget säger Jan Mosander:

– Att sitta där och skylla ifrån sig nu när hon märker vad hon har gjort. Lisa Söderberg säger att Mosander har missförstått. I så fall har alla som läst DN missförstått. Jag känner ett oerhört förakt för hennes sätt att agera.

Fler avsnitt
Fler videos