Gå direkt till textinnehållet

Lisa Irenius: ”Jag är inte åsiktsdriven”

– Man måste kunna lita på journalistiken, säger Svenska Dagbladets nya chefredaktör Lisa Irenius – som sökte jobbet i hård konkurrens.

Blir det bara kultur i SvD nu?
– Haha, nejdå – en av många roliga och spännande saker med det här uppdraget är att få ägna sig åt hela SvD, säger Lisa Irenius.

Sökte du jobbet eller blev du tillfrågad eller övertalad?
– Det har varit en lång och grundlig rekryteringsprocess, med många sökanden externt och internt – där jag alltså var en – så jag är väldigt hedrad över att få det här förtroendet. 

Vad vill du göra som publicist?
– Läget i världen är mörkt och tufft på flera vis, och då blir journalistiken särskilt viktig. På SvD vill vi hjälpa läsarna att få koll på det viktigaste mitt i allt, och att ge avgörande insikter om de stora samhällsomvandlingar som pågår. 

Du skriver ofta om yttrandefrihetens gränser. Hur kommer det att avspegla sig i ditt chefredaktörskap?
– I rollen som chefredaktör för SvD kommer jag inte att tycka till om politik och samhällsfrågor men det är angeläget att föra resonemang om publicistik och journalistik. Jag tror att den som har följt mig som kulturchef vet att jag inte är åsiktsdriven, utan snarare drivs av nyfikenhet och en vilja att förstå. 

Vi lever i ett polariserat samhälle. Hur ser du på journalistikens roll i det?
– Jag tror att det är mycket viktigt att journalistiken inte blir en del av polariseringen. På SvD är vi mycket måna om att värna en nyansrik och initierad nyhetsjournalistik, som ger flera perspektiv och inte skriver läsarna på näsan. Man måste kunna lita på journalistiken, och på att det inte finns någon underliggande agenda. 

Fler videos
Fler avsnitt