Gå direkt till textinnehållet

Ledarskribenten Mats Skogkär ska omplaceras efter privat tweet

Mats Skogkär, ledarskribent på Sydsvenskan, ska omplaceras till en icke-skrivande tjänst efter att han skrivit en tweet som tidningens ansvarige utgivare Jonas Kanje tagit avstånd från.

Journalisten berättade tidigare i veckan om den uppmärksammade tweeten från Mats Skogkär om upploppen i USA, där han skrev: 

”När man ser vänsterns närmast sexuella upphetsning över upploppen i USA, över plundringarna, bränderna och våldet, blir det också lättare att förstå dess strävan att genom invandring skapa liknande förhållanden här med en stor, invandrad, etnifierad och segregerad underklass.”

Jonas Kanje, ansvarig utgivare på Sydsvenskan, tog öppet avstånd från tweeten:

Annons Annons

”Det här är en tweet som går långt över gränsen. Ett sätt att uttrycka sig på som Sydsvenskan aldrig kan ställa sig bakom. Vi tar avstånd från den”, skrev Jonas Kanje och Sydsvenskan på Twitter.

Nu har Mats Skogkär fått besked om att han ska omplaceras till en icke-skrivande tjänst.

”Igår fick jag veta att jag har skrivit min sista ledare för HD/Sydsvenskan och att jag kommer att omplaceras till en icke-skrivande tjänst”, skriver Mats Skogkär i ett mejlsvar till Journalisten.

Han uppger att han kommer att vägra omplacering, med hänvisning till yttrandefriheten.

”Jag menar att mitt agerande faller inom ramen för den vida yttrandefrihet som gäller i Sverige. Bonnier News har just yttrandefrihet som ett av sina kärnvärden. Jag har själv under årens lopp skrivit en hel del ledare på temat yttrandefrihet och att den måste gälla också åsikter och uttalanden som uppfattas som stötande”, skriver Mats Skogkär i mejlet.

Mats Skogkär anser att den tweet han skrev var ”korkad och aldrig borde ha publicerats”, men att han nu utmålats som högerextremist, av bland andra Isobel Hadley-Kamptz på Dagens Nyheters ledarsida.

”Att acceptera en omplacering vore samtidigt att godta den etikett som högerextremist som Dagens Nyheters ledarsida nu försöker klistra på mig. Det tänker jag inte göra”, skriver Mats Skogkär till Journalisten.

Läs mer: Heidi Avellan om beslutet.