Gå direkt till textinnehållet

Lättare följa polisens arbete

Det bör bli lättare för journalister och andra utomstående att få följa polisens och andra brottsbekämpande myndigheters verksamhet. Det föreslås i Insynsutredningens delbetänkande som lämnats till regeringen.

I betänkandet föreslår utredarna att myndigheterna själva ska få besluta om tillstånd att till exempel följa med polisen på ett arbetspass. Myndigheten ska fundera över hur pass känsliga uppgifter som kan komma fram och om den utomståendes säkerhet äventyras.

För att skydda sekretessbelagda uppgifter föreslår utredningen att de personer som följer med ska omfattas av samma tystnadsplikt som gäller för myndighetens anställda, skriver Rikspolisstyrelsen i ett pressmeddelande.

Delbetänkandet Insyn och integritet i brottsbekämpningen – några frågor (SOU 209:72) tar också upp frågan om sekretess vid förundersökning. Utredaren kommer fram till att det inte behövs någon lagändring för att förhindra att känsliga bilder i förundersökningar lämnas ut. Anledningen till att utredarna tittat på frågan  är att bilder på de två mördade barnen i Arbogamålet spreds på internet. Bilderna ingick i Rättsmedicinalverkets obduktionsprotokoll och fanns med i förundersökningen.

Nu ska utredningen ut på remiss. Till SR Ekot säger justitieminister Beatrice Ask att hennes grundinställning är att känsliga bilder på skändade inte ska kunna komma ut och cirkulera bland allmänheten och att reglerna kanske behöver förtydligas.

Agneta Lindblom Hulthén, ordförande i Journalistförbundet, delar utredningens uppfattning om att nuvarande sekretessregler är tillräckliga och menar att ansvaret för publicering av känsliga bilder ska ligga hos ansvarig utgivare och ingen annan.

 

Läs mer om utredningen här: www.regeringen.se

Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler
Fler avsnitt