Gå direkt till textinnehållet

Lättare få journalistvisum till Ryssland

Krånglet med att få journalistvisum för arbete i Ryssland har minskat. Bakom reformen står påtryckningsarbete från nätverket Barents Press.- En enorm lättnad. Det här har varit en surdeg länge, säger Robert Sandström, kassör i Barents Press Sverige.Foto: Martin Edström   

Under ett antal år har det varit svårt att som journalist få ackreditering i Ryssland.

– Alla har kunnat få visum, men man får inte arbeta som journalist på det. Ackreditering har förvägrats journalister i olika länder. Och för att kunna ackrediteras har man varit tvungen att ange vart man ska resa, vem man ska träffa och så vidare – för varje enskilt jobb, säger Robert Sandström.

Man har också tvingats hämta ackreditieringen på plats i Moskva. 

Många frilansar har i stället angett att de är i landet som företagare och dolt sin journalistidentitet, enligt Robert Sandström.

Barents Press, ett internationellt nätverk mellan svenska, norska, ryska och finska journalister, har länge verkat för ökad yttrandefrihet i Ryssland och förenklade visumregler. Man har har försökt via informella och formella kontakter, däribland påstötningar hos ryska kulturdepartementet, men utan resultat.

I höstas kallade man till en presskonferens för att fråga om den ryska inställningen, i samband med att Rysslands utrikesminister skulle komma på besök.

– Men mindre än två veckor innan mötet meddelade ryska UD att vi journalister i Norden har rätt att arbeta i tre månader utan krångel, säger Robert Sandström, som ser beskedet som en seger.

– De har till och med gått med på att skicka visumen med post.

Fler avsnitt
Fler videos