FOTO: Richard Lindor

Lättad över friande dom

12 november, 2013

SR Jönköpings reporter Alexandra Svedberg är lättad över den friande domen i tingsrätten där hon stod åtalad misstänkt för olovligt intrång på militärområde.  

Det var 2011 som Alexandra Svedberg befann sig på ett skjutfält, tillsammans med en lantbrukare, för att samla material till ett reportage som skulle handla om försvarsmaktens planer på att öka antalet skjutövningar vid Vättern. Efter att reportaget sändes polisanmäldes hon av Försvarsmakten eftersom det är förbjudet att beträda området.

Alexandra Svedberg har hela tiden hävdat att det var dåligt skyltat och det inte gick att se att det var förbjudet att gå in i militärområdet. Det slutsatsen drar även tingsrätten i Skaraborg som frikände henne. Även lantbrukaren frikändes.

– Jag är lättad. Efter att jag polisanmäldes har detta hängt som ett ok över mig. Vi har hela tiden hävdat att det var dåligt skyltat och det konstaterar även tingsrätten, säger Alexandra Svedberg.

Under rättegången kom det fram att det var vanligt att folk promenerade i området. Det var först då Ekot sände inslaget som Försvarsmakten valde att polisanmäla.

– De sade att det var då de hade bevis på att någon hade gått in i området olovligt.

Alexandra Svedberg var först misstänkt för olaga intrång, men åtalspunkten ändrades sedan till brott mot skyddslagen, alternativ olaga intrång. Tingsrätten slog fast att det var olaga inträng som skulle prövas.

– För att dömas för olaga intrång måste det bevisas att det var uppsåtligt, vilket det inte var och åklagaren kunde inte bevisa att så var fallet.

Åklagaren och Försvarsmakten kunde inte heller bevisa att skyltningen var tydlig genom att ta fram bilder på hur skyltningen så ut för två år sedan.

Det slutade med att åklagaren yrkade på den lägre straffskalan, penningböter, inte dagsböter.

– Det visar på hur låg dignitet det var på detta rättsfall. Märkligt att tingsrätten tog upp det.

Eftersom det i straffskalan för brott mot skyddslagen ingår fängelse var Alexandra Svedberg tvungen att gå igenom en personutredning vid kriminalvården.

– Det är absurt hur mycket pengar denna rättegång har kostat samhället.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies