Gå direkt till textinnehållet

Lättad över friande dom

SR Jönköpings reporter Alexandra Svedberg är lättad över den friande domen i tingsrätten där hon stod åtalad misstänkt för olovligt intrång på militärområde.  

Det var 2011 som Alexandra Svedberg befann sig på ett skjutfält, tillsammans med en lantbrukare, för att samla material till ett reportage som skulle handla om försvarsmaktens planer på att öka antalet skjutövningar vid Vättern. Efter att reportaget sändes polisanmäldes hon av Försvarsmakten eftersom det är förbjudet att beträda området.

Alexandra Svedberg har hela tiden hävdat att det var dåligt skyltat och det inte gick att se att det var förbjudet att gå in i militärområdet. Det slutsatsen drar även tingsrätten i Skaraborg som frikände henne. Även lantbrukaren frikändes.

– Jag är lättad. Efter att jag polisanmäldes har detta hängt som ett ok över mig. Vi har hela tiden hävdat att det var dåligt skyltat och det konstaterar även tingsrätten, säger Alexandra Svedberg.

Annons Annons

Under rättegången kom det fram att det var vanligt att folk promenerade i området. Det var först då Ekot sände inslaget som Försvarsmakten valde att polisanmäla.

– De sade att det var då de hade bevis på att någon hade gått in i området olovligt.

Alexandra Svedberg var först misstänkt för olaga intrång, men åtalspunkten ändrades sedan till brott mot skyddslagen, alternativ olaga intrång. Tingsrätten slog fast att det var olaga inträng som skulle prövas.

– För att dömas för olaga intrång måste det bevisas att det var uppsåtligt, vilket det inte var och åklagaren kunde inte bevisa att så var fallet.

Åklagaren och Försvarsmakten kunde inte heller bevisa att skyltningen var tydlig genom att ta fram bilder på hur skyltningen så ut för två år sedan.

Det slutade med att åklagaren yrkade på den lägre straffskalan, penningböter, inte dagsböter.

– Det visar på hur låg dignitet det var på detta rättsfall. Märkligt att tingsrätten tog upp det.

Eftersom det i straffskalan för brott mot skyddslagen ingår fängelse var Alexandra Svedberg tvungen att gå igenom en personutredning vid kriminalvården.

– Det är absurt hur mycket pengar denna rättegång har kostat samhället.

Fler avsnitt
Fler videos