Gå direkt till textinnehållet

Las-förhandlingarna kraschade i natt

Förhandlingarna mellan Svenskt Näringsliv, LO och PTK kraschade under natten till torsdagen. Nu väntar en politisk strid om Lagen om anställningsskydd (Las).

I ett pressmeddelande klockan två i natt uppgav PTK att förhandlingarna strandat.

– Viljan att träffa ett avtal har varit mycket stark bland alla parter och stor kraft har lagts på att arbeta fram förslag som är bra för anställda, arbetsgivare och för samhället. En av våra föresatser var att förhandla ända in i kaklet. Det har vi gjort och det är vi stolta över, säger Martin Linder, PTKs ordförande, i en kommentar.

Den 30 september var deadline för arbetsmarknadens parter i förhandlingen om anställningsskydd, omställningsstöd och a-kassa. Det fanns för två veckor sedan visst hopp om att parterna skulle nå en uppgörelse, men det stöp enligt flera uppgifter på frågan om vad som ska räknas som saklig grund vid uppsägning av personliga skäl. Enligt Kommunalarbetaren hade PTK i går kväll gått med på ändrade regler, medan LO-förbunden Kommunal, Pappers, Byggnads, Seko, Målarna och Fastighets sade nej.

Annons Annons

– Vi har gjort vårt yttersta för att hitta en balanserad uppgörelse som alla tre parter kunde bära hem. Tyvärr har vi inte lyckats. Förhandlingarna har varit konstruktiva trots många svåra frågor. Till slut tvingades vi tyvärr konstatera att vi inte hittade en uppgörelse som alla kunde acceptera, säger Svenskt Näringslivs vice vd Mattias Dahl i en kommentar.

– Nu blir det istället lagstiftaren som måste ta ansvaret att förbättra regelverken på arbetsmarknaden så att det blir lättare både att anställa och att få ett jobb.

De kraschade förhandlingarna kan leda till regeringskris, eftersom Vänsterpartiet hotat med misstroendeförklaring. 

”Stefan Löfven kan inte sitta kvar som statsminister om han avser att lägga fram las-utredningens förslag som skulle slå sönder tryggheten i anställningen för alla löntagare i Sverige”, skriver V-ledaren Jonas Sjöstedt på Twitter.

Miljöpartiets språkrör Per Bolund skriver på Twitter att parterna bör fortsätta att förhandla:

”Om parterna var mycket nära att komma överens måste de få mer tid. Jag och Miljöpartiet är beredda att arbeta för det. Den svenska modellen är värd en chans till.”

Fler avsnitt
Fler videos