Gå direkt till textinnehållet

Länsförsäkringar lekte tidning med Hallands Nyheter Hyrde in redaktion

Länsförsäkringar fick hyra fyra journalister av Halland Nyheter för att göra en företagstidning.

Länsförsäkringar fick hyra fyra journalister av Halland Nyheter för att göra en företagstidning.

Förra fredagen hade Länsförsäkringar Halland konferens i Falkenberg. Ett inslag där var att deltagarna skulle få göra en tidning.

Länsförsäkringar bad Hallands Nyheter om hjälp med redigering och layout och redaktionsledningen sa ja.

Annons Annons

– De ville dokumentera sin konferens i en tidnings form, säger Doris Gunnarsson, avgående chefredaktör på Hallands Nyheter.

Idén till tidningsprojektet kom från Länsförsäkringar Hallands VD, Mats Eriksson. Tanken var att deltagarna genom en gemensam aktivitet skulle lära känna varann och öva samarbete. Eriksson har tidigare varit med om motsvarande övningar då deltagarna fått laga middag tillsammans.

Den här gången gjorde man i stället en tidning som innehöll artiklar skrivna av anställda på Länsförsäkringar.

Meningen var från början att en reporter på Hallands Nyheter, som brukar skriva om Länsförsäkringar, skulle hjälpa till med tidningen. Han och andra journalister skulle ställa upp utanför ordinarie arbetstid i tidningens lokaler.

Erling Johansson, styrelseordförande i Länsförsäkringar Halland, och ledamot i Hallands Nyheters styrelse förklarar att det aldrig var meningen att tidningen skulle få offentlig spridning.

Det var egentligen ingen riktig journalistisk produkt, anser han.

– Vi köpte bara trycket av Hallands Nyheter. Skribenterna var amatörer och de skrev inget seriöst. Mycket var spex.

Även Doris Gunnarsson tonar ned det journalistiska inslaget.

– Våra sidmakare ställde samman materialet och skapade Quark-dokument. De utförde inget journalistiskt arbete utan skapade bara en produkt. Vi hyrde ut teknik och tjänster.

Övriga redaktionen – inklusive journalistklubben – togs på sängen när den fick reda på projektet med Länsförsäkringar.

– Jag hade ingen aning om det här förrän det kom upp vid en hearing med den nye chefredaktören förra tisdagen, säger journalistklubbens ordförande Sven Ingemar Andersson.

Han säger sig inte tvivla på att kollegerna skulle klara av att utföra ett uppdrag av det här slaget med bibehållen integritet.

Däremot är han rädd för att tidningen skulle kunna skadas om läsarna och Länsförsäkringars kunder skulle börja misstänka att Hallands Nyheter inte kan granska försäkringsbolaget kritiskt.

Efter hearingen med nye chefredaktören ändrade ledningen på planerna. Man kopplade bort reportern från projektet och förlade produktionen till det hotell där konferensen hölls.

Fler avsnitt
Fler videos