Gå direkt till textinnehållet

Lång vägs färd mot natt på andra kongressdagen

Förmiddagen den andra kongressdagen präglades av kraftiga förseningar och irritation. Det mesta pekar på att kongressen måste utnyttja kvällen och eventuellt ta till en nattmangling för att hinna klart i tid för kongressens avslutning i morgon torsdag.

De omfattande stadgeändringsförslagen fortsätter att skapa förvirring på Journalistkongressen i Bålsta. På förmiddagen debatterades bland annat förbundsstyrelsens förslag att ta bort distrikten ur organisationen. Många ombud ställde frågor kring vad förslaget innebär för de distrikt som har fungerande verksamhet, och vad som händer med de medlemmar som inte är medlemmar i en arbetsplatsklubb eller frilansklubb, utan i en allmän klubb, samt hur utrangeringen av distrikten påverkar valkretsarna inför kongressvalen.

Under samma programpunkt diskuterades även ett stadgeändringsförslag om att förenkla för arbetsledare att bli direktmedlemmar. Kongressen röstade ned förslaget. Kongressen röstade också ned förslaget att göra det enklare för tidigare medlemmar med obetalda medlemsavgifter att bli medlemmar igen.  

Kongressen beslutade att skicka med till förbundsstyrelsen att ta särskild hänsyn till Gotlands särskilda ö-läge vid valkretsindelningen inför nästa kongress.

Annons Annons

Ett tiotal yrkanden rörande stadgeändringarna framfördes från talarstolen och flera av dem, som rörde seniorers rösträtt och utrangeringen av distrikten, gick tillsammans med förbundsstyrelsens förslag till beredningsutskottet.

Efter två timmars segdragen och förvirrad debatt märktes en växande irritation bland flera av ombuden. Johanna Saldert, journalistklubben på Dagens Industri uppmanade ombuden att läsa in sig bättre på mötesordningen. Det framstod av debatten som att flera av kongressombuden inte läst igenom förslagen ordentligt inför debatten, alternativt att förslagen inte presenterats tillräckligt tydligt.

Förbundsordförande Jonas Nordling var liksom flera ombud påtagligt irriterad över debatten, som i vissa delar knappast kunde beskrivas som konstruktiv.

– Det är en stor materia att ta in och många bollar i luften, konstaterade Jonas Nordling.

Vid ett par tillfällen höjde han rösten från talarstolen.

När Åsa Ohlsson, ordförande i Frilans Syd och nominerad till posten som vice ordförande i förbundet, från talarstolen ställde en fråga om hur borttagandet av distrikten påverkar valkretsarna till kongressvalen, höjde Jonas Nordling även rösten nedanför talarstolen.

– Nu säger Jonas: ”Men, sluta”, konstaterade Åsa Ohlsson från talarstolen.

Jonas Nordling besvarade sedan frågan genom att förklara att valkretsarna inte påverkas av stadgeändringsförslaget eftersom valkretsarna beslutas av förbundsstyrelsen och inte har någon formell koppling till distrikten.

Alla stadgeändringsförslag rörande distrikten skickades till beredningsutskottet och bordlades.

På eftermiddagen röstade kongressen nej till ett förslag från Frilans Riks om att införa en kansliresurs för ”strategiskt arbete med frilansfackliga frågor”.

Kongressförhandlingarna ligger långt efter tidsplanen, och det ser ut som att kongressen kommer att få utnyttja kvällen och kanske natten för att hinna klart.

Fler avsnitt
Fler videos