Läget trappas upp
Positionerna skärps på TU-området. Journalistförbundet varslade i onsdags om strejk på Pressens Bild, Scanpix Sverige och nyhetsbyrån TT-Spektra.TU svarade dagen där på med att varsla alla anställda fotografer om lockout.
Positionerna skärps på TU-området. Journalistförbundet varslade i onsdags om strejk på Pressens Bild, Scanpix Sverige och nyhetsbyrån TT-Spektra.
TU svarade dagen där på med att varsla alla anställda fotografer om lockout.
Journalistförbundet varslar om strejk på Pressens Bild, Scanpix Sverige och nyhetsbyrån TT-Spektra. Konfliktåtgärderna träder i kraft fredagen den 7 december klockan 15.00. Strejken är tidsbegränsad till den 21 december klockan 24.00.
Förbundet varslar också om förbud mot hantering av bilder, korsord, grafik, nyhetsgrafik och teckningar på närmare 80 dagstidningar. Förbudet gäller till den 17 december klockan 09.00.
“På väg in i en öppen konflikt”
Om åtgärderna inte lett till avtal mellan Journalistförbundet och Tidningsutgivarna senast tisdagen den 4 december klockan 13.00 kommer förbundet att utvidga konflikten.
– Vi är nu på väg in i en öppen konflikt som vi jobbat i åtta månader för att undvika, säger Journalistförbundets ordförande Agneta Lindblom Hulthén. Men Tidningsutgivarna villkorar ett avtal mot omfattande förändringar av upphovsrätten.
Undantagna från konflikten är Expressen (inklusive GT och Kvällsposten) och Aftonbladet.
– Expressen ska få en chans att lära sig uppskatta sina egna fotografer, säger Agneta Lindblom Hulthén, apropå att tidningen aviserat nedläggning av sin fotoavdelning.
Aftonbladet undantas från konflikten eftersom Journalistförbundet vill undvika att konkurrensen mellan företagen snedvrids.
“TU har gått för långt”
Vid onsdagens presskonferens uttalade TCOs ordförande Sture Nordh sitt stöd till Journalistförbundet:
– Tidningsutgivarna har gått för långt. De utnyttjar förhållandet att det finns rätt så gott om arbetskraft och att det är en vikande konjunktur för att vägra journalisterna ett kollektivavtal med rimliga löner och anställningsvillkor. De försöker utnyttja journalisternas lojalitet och yrkesetik och de kräver att journalisterna ska avstå från sin upphovsrätt.
Sture Nordh framhöll att konflikten nu gäller rätten att få reglera grundläggande arbetsvillkor, något som är viktigt även för TCO och dess medlemsförbund.
– Vilka ambitioner ligger bakom Tidningsutgivarnas krav när de vägrar ge Journalistförbundet ett avtal, trots att de gått med på avtal för andra förbund?
Agneta Lindblom Hulthén underströk att Journalistförbundet lyckats väl med att nå uppgörelser med andra arbetsgivarorganisationer utan att behöva höja rösten.
– Förhandlingsklimatet mellan förbundet och Tidningsutgivarna är inte det bästa. Det är därför vi bett om medlarnas hjälp att få till stånd ett samarbetsavtal.
Inget troligt medlarbud
I torsdags (29 november) beslutade medlarna Gunnar Grenfors och Benne Lantz att återuppta medlingarna. Grenfors och Lantz träffade samma dag Journalisterna och Tidningsutgivarna för nya diskussioner. Parterna fick redogöra för sina ståndpunkter och hur de ser på den uppkomna situationen. På måndag (klockan 11.00 den 3 december, samtidigt som Journalisten pressläggs) har medlarna kallat parterna till nya sonderingar. Det är inte troligt att något medlarbud läggs då.
hl@sjf.se