Gå direkt till textinnehållet

Kvinnorna på Expressen får 500 kronor extra

De lokala löneförhandlingarna på Expressen har avslutats. I det nya avtalet ingår bland annat en extra pott om 500 kronor i månaden till varje anställd kvinnlig journalist.

Alla kvinnliga journalister på Expressen får en extra lönehöjning om 500 kronor i månaden per person, utöver den reguljära lönehöjningen. Hälften av pengarna till kvinnopotten kommer från den vanliga lönepotten, hälften har arbetsgivaren skjutit till utanför potten.

– Det är jättebra, och jag är imponerad över arbetsgivarens agerande och den konstruktiva dialog vi haft under hela lönerevisionen. Kvinnorna har släpat efter och det syns också i den lönekartläggning som ännu inte är avslutad, säger Janne Spångberg, ordförande i journalistklubben på Expressen.

Lönerevisionen på Expressen har i år dessutom blivit en låglönesatsning eftersom tidningen anställt många journalister från bemanningsföretaget Marieberg Media de senaste åren, och deras ingångslöner har varit låga.

– Bemanningsbolagens inträde har pressat lönerna nedåt. Vi har varit överens med arbetsgivaren att de lönenivåerna har varit för låga och därför har förhandlingen fått en låglöneprofil. De som har legat högt i lön och som arbetsgivaren har velat belöna har också fått bra höjningar. De som är medelålders och har varit mittemellanbetalda hade inte fått så mycket, om vi inte också kunnat skapa den här kvinnopotten, säger Janne Spångberg.

Tack vare det extra tillskottet för kvinnorna och för en handfull personer som varit felaktigt lönesatta ökade potten med cirka 10-15 procent i storlek.

Fler avsnitt
Fler videos