Gå direkt till textinnehållet

Kvällstidningarna går över till morgondistribution

Aftonbladets och Expressens papperstidningar ska tryckas redan tidig kväll för att hinna samdistribueras till butik med morgontidningarna. ”Vi ser en stor potential i förändringen”, säger Expressens chefredaktör Klas Granström. UPPDATERAD

De båda kvällstidningarna meddelar idag att de under året lägger om sin distribution till att nyttja morgontidningarnas distributionsnät. På så sätt kommer tidningarna gå att köpa hos 6 500 återförsäljare runt om i landet när butikerna öppnar. En följd av förändringen är tidigare lämning till tryckerierna.

Expressens chefredaktör Klas Granström vill inte i detalj berätta när den nya lämningen blir.

– Det blir tidig kväll, säger han till Journalisten.

Annons Annons

Kan ni fortfarande kalla er för kvällstidning när ni når butik med morgontidningarna?

– Absolut. Vi slutade komma ut på kvällen redan på 90-talet. Kvällstidning är en journalistisk hållning och en nyhetsambition, den menar jag är helt ohotad.

Han lyfter att den förändrade distributionen innebär en förbättring för miljön genom att många lastbilsmil sparas in. Men främst ser Expressen en möjlighet att nå fler lösnummerköpare genom att finnas fler timmar i butiker och kiosker.

Och så är det en besparing. Hur mycket pengar sparar ni?

– Ja, det är den tredje delen i det här som varit avgörande. Vår ambition är att spara väsentliga summor med att åka tillsammans med morgontidningarna. Pengar som vi ska använda till journalistiska satsningar, produktutveckling, personal. Vi har sett de senaste åren att det funkar att göra journalistiska satsningar, men det kräver pengar.

Förändringen innebär nya arbetsrutiner och processer, och en delvis annorlunda tidningen. Arbetet görs successivt och förändringen rullas ut bitvis under våren. Fackliga förhandlingar om nya processer och organisation är inte inledda.

– Vi är i en tidig fas ännu, säger Klas Granström.

Hur ser du på risken att tappa läsare som vill ha de senare nyheter ni brukat hinna få med, jämfört med morgontidningarna?

– Jag är övertygad om att läsarna kommer att bli nöjda. Ja, det har varit skillnad mellan oss och morgontidningarna. Men man ska inte göra sig några illusioner om att papperstidningen på länge varit den primära källan till de senaste nyheterna, så är det inte. Den ger en sammanfattning och fördjupning.

Inte heller Aftonbladets princhef Michael Fristedt ser någon risk för att tappa läsare på den tidigare tryckningen:

– Det var länge sedan våra läsare vände sig till papperstidningen för sina sena nyheter. Våra läsare väljer Aftonbladets papperstidning för dess lyhördhet gentemot målgruppen och den tonaliteten kommer vi inte att tappa, menar Fristedt.

Journalistklubben på Expressen anser att morgondistribution är en farlig väg att gå. Klubben reser frågor kring hur kvällstidningarna ska lyckas behålla sin särart och sitt tilltal, det som gör dem unika.

– Kvällstidningarna i print har en fallande upplaga, men, den är viktig ekonomiskt och den är helt avgörande för vårt varumärke. Tidningen som står där i kassastället ska enligt vårt ”kontrakt” med publiken innehålla nyheter, högt och lågt. Det ”kontraktet” riskerar vi att bryta nu, menar ordförande Jan Spångberg.

– Visst, vi har numera vår stora publik via digitala medier och kanske är den tryckta nyhetstidningen dömd att dö ut, men, det är antagligen inte så klokt att avsluta epoken i förtid.

Klubben anser att ett inte oviktigt argument för morgondistribution är att det blir möjligt att prenumerera på kvällstidningen.

– Men vilken är produkten vi ska erbjuda? Hur ska vi kompensera för det som inte hinns med? Sporten? Krönikorna om kvällens matcher? Tabellerna? De politiska debatterna? Tv:s direktsända arrangemang? Konserterna?

Sammanfattningsvis är klubbens inställning tvehågsen, konstaterar Jan Spångberg:

– Kanske är det här rätt, kanske helt fel. Troligen för tidigt.

Fler avsnitt
Fler videos