Nu går Arbetarbladets flyttlass till Sandviken – ”Tror starkt på den här idén”
REPORTAGE Efter 123 år lämnar Arbetarbladet Gävle. ”Vi behöver profilera tidningen där vi är starkast”, säger chefredaktören Jacob Hilding under en rundvisning på den nya redaktionen i Sandviken.
Sandvikenbon Laila Englund pekar mot de tomma skyltfönster som kantar Köpmannagatan och Hyttgatan i Sandvikens centrum. En elektronikbutik har klappat igen och en bokhandel har flyttat ut ur den byggnad som Arbetarbladet ska flytta in i.
– Det här är en döende stad. Bara titta er omkring. Det finns nästan inga affärer kvar.
Laila Englund är uppvuxen med Arbetarbladet på frukostbordet, har fortfarande en papperstidningsprenumeration men är missnöjd.
– Den är så tunn så tunn. Det är väl bra att de flyttar hit. Jag hoppas att det betyder att det blir mer nyheter om Sandviken i tidningen, säger Laila Englund.
Pensionerade elektrikern Nils Hasselkvist är inte heller förtjust i de tunna tidningarna. Han har just klivit av cykeln på Köpmangatan för att prata med en bekant och ställer gärna upp på en intervju om Arbetarbladets flytt.
– Det står ju ingenting om vare sig Gävle eller Sandviken i tidningen. Det kommer det att fortsätta att inte göra. Det spelar ingen roll om redaktionen sitter här eller i Gävle.
Du hoppas inte att det blir mer om Sandviken i tidningen när hela redaktionen kommer hit?
– Hoppas kan man ju.
Papperstidningsläsarna utanför storstadsområdena har blivit luttrade under de massiva nedskärningarna inom svensk landsortspress under 2010-talet – och lär bli mer härdade framöver när frekvensen går ner på tidning efter tidning. Arbetarbladet och systertidningen Gefle Dagblad minskade utgivningen från sju dagar i veckan till sex dagar i veckan så sent som i oktober.
Arbetarbladets drag att lämna Gävle för Sandviken bygger på en strategi som är kopplad till förändringarna i mediestödet, men framför allt på Bonnier News idé att en tidning har störst chans att överleva och växa där den är starkast.
Skånska Dagbladet, till exempel, maximerade länge presstödet genom att vara andratidning i Malmö, där de aldrig haft någon hushållstäckning att tala om. Prenumeranterna har hela tiden funnits Eslöv, Hörby och Höör.
Med de nya mediestödsreglerna finns inga extrapengar att hämta genom att ha huvudredaktionen placerad i Malmö, samtidigt som stödet ser ut att minska kraftigt, så i april flyttade SkD till Eslöv, åtta personer sades upp och kvar i Malmö sitter två reportrar med uppdrag att bevaka Malmö och Lund ur pendlarperspektiv.
Arbetarbladet genomgår snart en snarlik resa, även den inåt landet. Prognosen är att Arbetarbladet kommer att tappa 65 procent av sitt nuvarande mediestöd på fyra år, från 20 miljoner kronor till sju miljoner kronor.
Två tjänster har dragits in och tidningen, som är förstatidning i Sandviken, Ockelbo och Hofors kommer att profilera sig som en lokaltidning för Sandviken och västra Gästrikland. Lokalredaktionen blir centralredaktionen.
Det är ingen liten sak för en tidning som funnits i Gävle i 123 år och som från början hette ”Gefle Arbetarblad” (redan efter ett år, 1902, bytte tidningen namn till Arbetarbladet). Men sanningen är att Arbetarbladet länge haft en stark närvaro i Sandviken: på lokalredaktionen jobbar sju journalister av en total bemanning om 18,25 tjänster. Arbetarbladet delar också sju tjänster med Gefle Dagblads redaktion: en redaktionschef och sex journalister på sporten.
– Alla har inte varit förtjusta i flytten, förstås. För många blir det en längre resa till redaktionen. Två personer som var på väg att sluta valde att göra det i samband med flytten, säger Jacob Hilding, chefredaktör på Arbetarbladet.
– Men lokalerna blir fina. När de blir klara.
Det är måndag den 13 maj och planen är att inflyttningen ska ske den 23 maj. Det är svårt att tro att redaktionen ska kunna flytta in inom en dryg vecka. Just nu är det en byggarbetsplats. En av målarna är skeptisk.
Hinner färgen torka?
– Det tror jag inte.
Lyckligtvis finns det dock för en gångs skull ingen skarp deadline; blir flytten försenad kan Arbetarbladet sitta kvar i Gävle en eller ett par veckor till. (På tisdagen får Jacob Hilding besked från den nya hyresvärden att flytten måste skjutas upp en vecka, kanske in i juni.)
Jacob Hilding visar runt i de nya lokalerna och pekar ut köket, matrummet, det öppna redaktionslandskapet med 16 arbetsplatser, mötesrummen och takterrassen med förmiddagssol. Allt är vitt och ljust.
– Jag tror starkt på den här idén. Sandviken är Arbetarbladets hjärta. Vi måste profilera tidningen mer för att få fler att prenumerera i det område där vi är starkast. Det är här vi ska vara offensiva och växa. Det är en fördel att vi sitter samlat där vi har våra läsare, säger Jacob Hilding.
Flyttar ni för att få mer mediestöd?
– Nej, det stämmer inte. Vi får inte mer mediestöd om vi har redaktionen i Sandviken i stället för i Gävle. Det är många som verkar tro det. Förändringarna i mediestödet påverkar oss förstås, men det handlar om att stödet minskar så kraftigt att vi har behövt tänka till. Vad är Arbetarbladets framtid? Vad är vår läsaraffär? Och den är här.
Räcker det med att flytta för att täcka det minskade mediestödet?
– Det är billigare att ha en redaktionslokal än två, men nej, de minskade lokalkostnaderna motsvarar inte det minskade stödet. Det är något vi måste jobba mycket med de närmaste åren, och det kan handla om allt från distributionsfrågor till redaktionella kostnader. Det blir supertufft för oss, men vi tror att förutsättningarna är bäst här.
Redaktionen kommer att ligga i centrala Sandviken. På andra sidan gatukorsningen ligger Mulligan’s Pub där två personer sköts ihjäl i september, varav en 23-åring som polisen misstänker var mördarens måltavla samt en 71-årig blind man som ska ha kommit i vägen för mördaren. Ytterligare två personer skottskadades.
Gängvåldet har präglat nyhetsbevakningen i Sandviken de senaste åren och med flytten hamnar tidningen i händelsernas centrum.
Bilal Alsaleh driver frisörsalongen A Studio på Köpmannagatan tillsammans med sin bror. Han har en digital prenumeration på Arbetarbladet men rycker på axlarna när vi frågar om vad han tycker om att Arbetarbladet ska rapportera mer om Sandviken i framtiden.
– Jo, det är väl bra, säger han lakoniskt.
När han förstår att hela redaktionen ska flytta från Gävle till kvarteret intill lyser han upp.
– Va? Det är jättebra. Vi behöver mer folk här i centrum.