Gå direkt till textinnehållet

Kvällsposten klandras för artikel om brand

Kvällsposten klandras av Pressens opinionsnämnd för sin artikel om en brand i ett hus där en sexmånaders baby fanns.

Artikeln hade rubriken Skulle elda skräp – huset brann ner med underrubriken Sexmånaders baby rökskadades – pappan riskerar åtal. I artikeln framgick vilken ort branden inträffat i och en bild på det eldhärjade huset.

Pappan anmälde tidningen för att tidningen inte visat hänsyn till honom och hans familj efter det trauma de råkat ut för i och med branden. Artikeln hade också framställt honom som slarvig och olämplig, menade han.

Enligt honom rökskadades ingen i familjen och han menar att han hade varit särskilt aktsam vid tillfället. Inget åtal har väckts mot honom efter branden.

Annons Annons

Kvällsposten anförde att uppgiften om att mamman och babyn hade förts till sjukhus med rökskador kom från en trovärdig källa. Kvällsposten hade visat särskild hänsyn till familjen genom att inte ta kontakt direkt med den. Tidningen menar också att man inte namngett familjen eller gjort den möjlig att identifiera

PO beslutade att hänskjuta ärendet till opinionsnämnden den 10 april. I sitt yttrande skrev PO att branden hade allmänintresse, men att rapporteringen var överdriven och missvisande. PO ville klandra tidningen.

PON gör samma bedömning och klandrar tidningen för att ha åsidosatt god publicistisk sed.

 

 

 

Fler avsnitt
Fler videos