Gå direkt till textinnehållet

KU vill syna granskningsnämnden

Konstitutionsutskottet, KU, vill att regeringen gör en utvärdering av Granskningsnämnden för radio och TV. Bakgrunden är att kd-politikern Inger Davidsson kräver mer ljudsignaler i TV.

Utskottet konstaterar i sitt tillkännagivande idag att nämnden har fått kritik för sina arbetsmetoder och att resultatet av granskningar har ifrågasatts.
Bakgrunden till ställningstagandet är en motion av Inger Davidson (kd).
I motionen riktar hon bland annat in sig på tv-våldet, som hon anser släpps igenom för lättvindigt:
"I radio- och TV-lagen sägs bland annat att det ”i ljud” ska förvarnas för program som innehåller våld vilket ska hjälpa föräldrar att styra sina barns tv-tittande. SVT har valt att tolka detta som att det räcker med en muntlig varning för våld vid påannonseringen av programmet. Vi anser dock att lagen bör tolkas som att det bör vara en ljudsignal och inte en muntlig varning. En sådan är inte lika effektiv eftersom den förutsätter att man sitter framför tv:n och lyssnar på påannonseringen. En ljudsignal kan däremot dra uppmärksamheten till sig även om föräldern inte befinner sig alldeles i närheten"
 
Det har inte gjorts någon utvärdering av Granskningsnämnden sedan starten 1994.
KU menar därför att det är dags för regeringen att göra en relevant och allsidig utvärdering av Granskningsnämndens verksamhet.
KU var enigt i sitt ställningstagande. Riksdagen  kommer att fatta beslut den 12 mars.
Granskningsnämnden är en statlig myndighet som startade 1994. Nämnden granskar innehållet i radio- och tv-program efter anmälningar från tittare och lyssnare eller på eget initiativ. Det är bara svenska radio- och tv-sändningar som granskas.

 

Journalistjobb

Annons
Fler avsnitt
Annons
REPORTAGE
Dalmar Namazi, reporter på SVT och UR:s gemensamma satsning för ungdomar - Nyhetskoll, bakom kameran.
Fullt fokus på Nyhetskoll för ungdomar.
Rapport från ”mellanförskapet”

Senaste numret

Omslaget till tidningen Journalisten, Nummer 3 2025