Gå direkt till textinnehållet

Krönika klandras av PON

Pressens Opinionsnämnd (PON) klandrar Tidningen Ångermanlands och Allehanda.se för att i en krönika kränkt en avliden kvinna genom att publicera känsliga uppgifter om henne.

Det var den 2 augusti som tidningen Ångermanland och Allehanda.se publicerade krönikan där kvinnan beskrivs som en enstöring med diverse problem. I krönikan nämns också kvinnans yrke och var hon växt upp.

Två anhöriga till kvinnan som anmält krönikan menar att den är kränkande, innehåller sakfel och att det varit lätt att identifiera kvinnan då det stått vilken mindre ort den avlidna kvinnan varit verksam i.

Tidningen svarar att man inte hade uppsåt att kränka och beklagar att de anhöriga känt sig illa berörda av texten. Kultursidan, som krönikan publicerats på, rymmer också en större konstnärlig frihet och ett vidare tolkningsbegrepp menar tidningen.

PONs bedömning är att även om en kultursida erbjuder ”större svängrum än nyhetsjournalistik” så ska inte detta utrymme användas för oförsvarlig kränkning av en enskild person. PON bedömer att tidningen genom att publicera integritetskänsliga uppgifter pekat ut den avlidna och ska därför klandras för att ha grovt brutit mot publicistisk sed.

Fler avsnitt
Fler videos