Gå direkt till textinnehållet

Kritik mot tidningen Nära

Det blev nyligen klart med en fortsättning under nästa år för den andliga tidningen Nära som ges ut av Egmont Tidskrifter. Men alla är inte lika övertygade om tidningens storhet. Johan Wirfält på tidningen Rodeo kallar den för "årets hittills största svenska publicistiska haveri".

Det är på Sidbloggen, som handlar om Pressbyråns tidningar, som magasinet Rodeos kreative ledare Johan Wirfält kritiserar den nystartade tidningen Nära och skriver att den är "ohotad som årets hittills största svenska publicistiska haveri". Framför allt är det tidningens brist på kritiska röster om andevärldens existens som Johan Wirfält ställer sig frågande till. 

Varför tror du att det saknas kritiska åsikter i tidningen?   
– Antagligen för att de som gjort tidningen antingen själva har en helt okritisk inställning till frågan om andevärldens existens, eller för att de identifierat en målgrupp för tidningen som har en okritisk inställning till andevärldens existens. För att tidningen som produkt ska kunna fungera i denna målgrupp krävs att den inte ruckar sina läsares världsbild.

Johan Wirfält vill noga påpeka att han inte kategoriskt avfärdar Nära, utan tvärtom tycker att det är spännande att diskutera dess innehåll och att en tidning som diskuterar andlighet är högst relevant. Men på Sidbloggen skriver han att den då måste "ha någon form av verklighetsförankring". Han vänder sig också emot mediet Benny Rosenqvists medverkan i tidningen som han tycker är misstänkt textreklam.

– Jag tycker det är problematiskt med en journalistisk produkt som utan att vara märkt som kundtidning låter kommersiella aktörer, vilket Benny Rosenqvist är ett exempel på – han har givit ut flera böcker och tar bra betalt för sitt arbete som medium – figurera dels som avsändare genom att skriva under ledaren, dels som expert genom att ge relationsråd och guidning till andevärlden, dels som föremål för ett journalistiskt porträtt i en stor intervju med honom om hans liv och dels som författare genom att man publicerar ett utdrag ur hans bok. Allt detta samtidigt som det finns tydlig information om hur man bokar tid hos honom som medium eller köper hans böcker. Hans roll är helt enkelt väldigt oklar.

Madeleine Walles är redaktör och ansvarig utgivare för Nära. Hon är oförstående inför den kritik som Wirfält ger tidningen.

– Den här tidningen har vi byggt mycket utifrån Benny Rosenqvist och Erika Anderssons sätt att jobba som medier och utifrån deras erfarenheter. Vi följer med dem för att se hur det går till och testar att se vad som kommer fram. Jag tycker att det funkar bra.

Saknas det inga kritiska röster om andevärldens existens?
– Det kanske man kan ha med i nästa nummer. Nu har vi gjort en tidning om andlighet för folk som är intresserade av andlighet och jag tycker att vi har gjort det på ett korrekt sätt. Jag har jobbat som journalist i 30 år och jag har aldrig fått så mycket positiva reaktioner. Men det är klart att jag förstår att det är ett sånt ämne som folk gärna kritiserar.

Wirfält kallar också Benny Rosenqvists medverkan för "misstänkt textreklam". Hur ser du på det?
– Den här tidningen är ju gjord tillsammans med Benny och Erika som är profiler i tidningen. Jag ser inget problem i det.

Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler
Fler avsnitt