Gå direkt till textinnehållet

Kritik mot Pride-festivalens anvisningar till journalister

Pride-festivalen ger detaljerade regler om hur journalister ska beskriva arrangemanget. Den som bryter mot reglerna kan fråntas ackrediteringen.

I instruktionerna från Pride-festivalens pressavdelning ges åtta instruktioner om hur pressen ska bevaka festivalen. De flesta av dem handlar om att visa hänsyn till integriteten hos de festivalbesökare som inte är öppna med sin sexualitet eller könsidentitet.

Men det ges även instruktioner om hur journalisterna ska beskriva de som intervjuas:
”Ta inte någons sexuella läggning eller könsidentiet för givet, beskriv alltså inte de människor ni intervjuar som ´homosexuella´, ´transsexuella´ eller ens som män eller kvinnor och så vidare, om personen inte uttryckligen själv kallar sig det.”

Även Journalistförbundets ordförande Agneta Lindblom-Hulthén har i en intervju med den kristna tidningen Dagen sagt att Pride-arrangörerna bör”sluta upp med att uppmana hur journalister ska uppträda”. Hon framhåller i tidningen Dagen att det alltid ska vara upp till redaktionerna att avgöra vad och hur man ska skriva om en händelse, oavsett om det är en partikongress, näringslivskonferens eller Pride-festival.

Enligt Pride-festivalens presschef Anna Söderström är reglerna till för att journalister ska låta folk beskriva sig själva.

 

 

 

Fler avsnitt
Fler videos