Kristianstadsbladet hängde ut steriliserad man

26 januari, 2023

MEN-fällning Tidningen publicerade vårdhistorik utan att ha varit i kontakt med mannen.

I september publicerade Kristianstadsbladet en artikel där en namngiven kvinna intervjuades om hennes beslut att sterilisera sig efter tre barn. Steriliseringen genomfördes sommaren 2010 och kvinnan uppgav i artikeln att hennes dåvarande man då hade varit steriliserad i ett år.

Den intervjuade kvinnans före detta man anmälde tidningen till Medieombudsmannen (MO) och uppgav att han ofrivilligt blivit omnämnd i artikeln, som innehöll uppgifter om hans vårdhistorik. Han och hans förra fru hade ett efternamn som bars av cirka 30 personer i Sverige och det var därför inte så svårt för den som läste artikeln att lista ut vem han var.

Efter att han tagit kontakt med Kristianstadsbladets ansvarige utgivare blev artikeln på sajten och i e-tidningen redigerad så att han inte längre omnämndes, och utgivaren bad mannen om ursäkt. Skadan var dock redan skedd och mannen hade blivit kontaktad av ”åtskilliga personer angående publiceringen”, bland dem kollegor, grannar, vänner och bekanta, som han inte vill dela sin vårdhistorik med.

MO konstaterar att det inte funnits något som motiverat intrånget i anmälarens privatliv och menar att tidningen förtjänar kritik.

Mediernas Etiknämnd (MEN) delar MOs bedömning och klandrar Kristianstadsbladet för att ha brutit mot god publicistisk sed.

MEN-fällning

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Axel Andén. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies