Gå direkt till textinnehållet

Kriget är inte slut i medierna

Det är fortfarande för tidigt att skriva den slutliga analysen av den svenska rapporteringen om kriget i Irak. Kanske är det rentav så att det är först nu, när den dagliga nyhetshetsen och skriet efter braskande extraupplageslöp lagt sig, som det finns förutsättningar för en riktigt intressant krigsrapportering, såväl inifrån Irak som i ett analytiskt perspektiv.

Det är fortfarande för tidigt att skriva den slutliga analysen av den svenska rapporteringen om kriget i Irak. Kanske är det rentav så att det är först nu, när den dagliga nyhetshetsen och skriet efter braskande extraupplageslöp lagt sig, som det finns förutsättningar för en riktigt intressant krigsrapportering, såväl inifrån Irak som i ett analytiskt perspektiv. Detta naturligtvis under förutsättningen att redaktörerna och nyhetsorganisationerna gör bedömningen att det är relevant och intressant och inte skakar bort behovet med påståenden om att folk ”tröttnat på kriget”.

Men några saker kan man redan nu säga om krigsbevakningen. Om de osynliggjorda offren (inte minst irakiska soldater), om det stora genomslaget för den upprepade ryktesspridningen utifrån anonyma underrättelsekällor och om avsaknaden av reportage som analyserade händelsutvecklingen istället för att spekulera i den.

bryt

Före kriget handlade mycket av den journalistiska diskussionen om hur fristående de ”inbäddade” journalisterna skulle lyckas vara i sin rapportering. Och självklart har det förekommit inslag, inte minst i amerikanska TV-kanaler som Fox, som haft tydligt drag av krigspropaganda. Men, som den amerikanska tidningen Christian Science Monitor konstaterar i ett reportage om Irak-bevakningen: problemet ligger knappast i det journalisterna på plats rapporterade, utan på att hemmaredaktionerna inte klarade av att sätta rapporteringen i ett relevant sammanhang och ge de bakgrunder som behövdes.

Här hemma har en stor del av diskussionen handlat om mediernas uppmaningar till kritiskt läsar- och tittarbeteende: att utgå från att de krigförande parternas propaganda färgat mediernas rapportering och att ha en sund skeptisk hållning till det som skrivs och sägs. Personligen tycker jag att den markeringen varit något märklig, lika märklig som när SVTs ledarduo Jutterström & Jakobsson i sina nyårslöften lovade att SVT ska vara opartiskt i sin bevakning av EMU-valet. Som om detta var något som bara gällde just nu och inte alltid.

bryt

Det är ju inte bara publiken som ska vara skeptisk och ifrågasättande, utan framför allt medierna själva. Att bara trycka en varningsetikett som säger ”Läs, lyssna och titta kritiskt!” blir lätt ett sätt att friskriva sig själv från ansvar. ”OK, nu har vi visat att vi inte köper propagandan, nu kör vi: vad har vi till löpet? Finns det något på webben? Vad har New York Post?”, typ.

Därför var Aftonbladets grepp på långfredagen ett välkommet trendbrott. På ett uppslag gick tidningen tillbaka till några av sina egna löpsedlar och lät chefredaktören Anders Gerdin kommentera det lämpliga i dragningarna. Och han var sällsynt rak i sin självkritik, med omdömen som ”Här gick vi rakt i propagandafällan”, ”Ett exempel på bristande källhänvisning”, ”det här var naturligtvis helt fel” och ”Här gick vi i svenskfällan”. Ett strålande grepp, som vi borde sett mer av på fler håll, redan tidigare under kriget. Här omsattes orden i självkritisk handling. Heder åt det.

bryt

Aftonbladet Debatts serie just nu om Den andra bilden av kriget, där medierapporteringen i stort granskas av bland annat medieforskare, har också gett en del intressanta reflektioner – och nyheter. Som att ”de jublande folkmassorna” som fällde Saddam-statyer i flera fall var ganska små grupper, ledda av amerikanska soldater, men att bilderna i tidningar och TV bara gav en hårt beskuren bild av verkligheten.

bryt

P.S. Framåt december ska Journalisten på nytt fråga ett antal medieprofiler om vilket som var årets löpsedel (inte nödvändigtvis i positiv bemärkelse…). Oddsen på att fredagens Aftonbladet-löp (”Verkligheten blev en chock: BIG BROTHER-LINDA fick hjälp av PSYKOLOG I NATT”) ska finnas med bland de omnämnda är rätt låga…

Fler avsnitt
Fler videos