Krav att rektor medietränas
När skolelever misshandlats måste rektorn ha kompetens i mediehantering.Efter en i medierna uppmärksammad mobbing på Högalidsskolan har Arbetsmiljöinspektionen uppmanat skolans rektor att gå i medieträning.
När skolelever misshandlats måste rektorn ha kompetens i mediehantering.
Efter en i medierna uppmärksammad mobbing på Högalidsskolan har Arbetsmiljöinspektionen uppmanat skolans rektor att gå i medieträning.
När en balettelev på Högalidsskolan misshandlades och hamnade på sjukhus förra hösten intervjuades rektorn Sven-Erik Tunerholt i en rad medier. Rektorn fick därefter kraftig kritik för att hans förklaringar framstod som försvar av mobbarna, och att han uttryckte åsikter om att det säkraste för alla vore om baletteleverna gick på en annan skola.
Krav på medieträning
Framför allt repeterades rektorns personliga synpunkter om att det var lätt att bli utsatt om man som tonårskille går klädd i trikåer.
I tidningen Arbetarskydd framkom att Arbetsmiljöinspektionens rapport innehöll krav på att sätta rektorn i medieträning:
Är det första gången inspektionen kräver medieträning på en arbetsplats?
– Det är i alla fall första gången jag förordar det. Mycket slog fel i mötet med medierna och många har sagt att man inte känner igen skolan i den bild som kom fram. Därför är medieträning en del i den plan med de punkter vi lagt fram, säger Ulf Edqvist, inspektör på Arbetsmiljöinspektionen.
Men blir inte denna rekommendation att förvandla mobbingproblemet till en fråga om extern kommunikation?
– Medieträningen är till för att det inte ska spåra fel. Nu framstod det som om rektorn förringade händelsen, oväsentligheter hamnade i fokus och proportionerna blev orimliga. Statsministern skrev brev till den skadade eleven och hela historien framstod som värre än Estonia, säger Ulf Edqvist.
Ledningen förringade händelserna
Edqvist anser att arbetsmiljön på Högalidsskolan på det hela taget inte är sämre än på andra skolor, och att mediehaveriet berodde på att den psykiska pressen på skolan blev så stor att ledningen därför förringade våldshändelserna. Enligt Arbetsmiljöinspektionen behövs en handlingsplan som definierar hur personalen ska agera när elever mobbas. I inspektionsmeddelandets punkt om krisstöd ingår rekommendationen om medieträning för att ”möjliggöra ett rationellt arbete i en psykiskt pressande situation”.
Journalisten har sökt Sven-Erik Tunerholt. Rektorsexpeditionen meddelar dock att han inte längre vill tala med medierna.
pf@sjf.se