Gå direkt till textinnehållet

Kränkande i Aftonbladet

Aftonbladet klandras av Pressens opinionsnämnd för en artikel och en löpsedel den 10 augusti 2005. Enligt löpsedeln hade sångerskan A brutit ihop efter ett TV-framträdande, svårt märkt av sin sjukdom.

Aftonbladet klandras av Pressens opinionsnämnd för en artikel och en löpsedel den 10 augusti 2005. Enligt löpsedeln hade sångerskan A brutit ihop efter ett TV-framträdande, svårt märkt av sin sjukdom. Uppgiften upprepades på rubrikerna på förstasidan och inne i tidningen.

Sångerskan hävdade i en anmälan till Allmänhetens pressombudsman, PO, att uppgifterna var felaktiga och att hon, familjen och anhöriga kränkts och vållats besvär. Artikeln hade gjort henne arg och folk hade ringt och varit oroliga.

PO påpekar i sin bedömning att enskilda människors sjukdom är ett känsligt ämne och att god publicistik kräver att en tidning behandlar det varsamt. Anmälaren har flera gånger uttalat sig offentligt om sin MS och PO riktar ingen kritik mot Aftonbladet för att ha berört saken i samband med hennes TV-framträdande. Men påståendena om att hon kollapsat och brutit ihop var osanna och kränkande. Tidningen har visserligen bett om ursäkt men den felaktiga verklighetsbeskrivningen har ändå tillfogat anmälaren en oacceptabel publicitetsskada och PO anser därför att Aftonbladet förtjänar pressetiskt klander. Nämnden delar POs uppfattning.

hl@journalisten.se

Fler avsnitt
Fler videos