Koppling kändisar och sex lockar AB stjäl Lodalens artiklar

10 september, 1998

Aftonbladet snodde rejält ur en artikel av frilansen Mian Lodalen. Sen gjorde tidningen samma sak igen. Och igen. Och igen.
– Aftonbladet borde skämmas, säger Mian Lodalen.

Aftonbladet snodde rejält ur en artikel av frilansen Mian Lodalen. Sen gjorde tidningen samma sak igen. Och igen. Och igen.

– Aftonbladet borde skämmas, säger Mian Lodalen.

UPPHOVSRÄTT Mian Lodalen frilansar för bland annat tidningen QX som vänder sig till homo- och bisexuella. Fyra gånger har Aftonbladet klippt mer än lovligt ur hennes texter. I samtliga fall är det kopplingen kändisar och sexuell läggning som lockat.

Det började för ett par år sedan då Aftonbladet rewritade ur en intervju som Mian Lodalen hade gjort med sångaren Christer Björkman. Det hela upprepades sen med artiklar hon skrivit om Titiyo och Regina Lund. Uppskattningsvis 40 – 60 procent av innehållet i de rewritade artiklarna har bestått av Lodalens texter. Till Aftonbladets försvar ska sägas att källan har angivits.

I de här tre fallen medgav Aftonbladet att man gått över gränsen och betalade upp till 30 000 kronor i arvode och skadestånd.

”Det är pinsamt att det är tredje gången vi gör intrång i Mian Lodalens upphovsrätt”, skrev Aftonbladets administrative redaktör Magnus Janson i våras i ett brev till SJF.

I somras var det dags igen. Mian Lodalen hade intervjuat Efva Attling för Pride Magazine. Innan tidningen ens hann spridas till läsarna fanns delar av artikeln i Aftonbladet. Mer än hälften av Aftonbladets text utgjordes av Lodalens artikel.

– Efva Attling ställde upp för mig eftersom hon vet att Pride Magazine vänder sig till en specifik och begränsad krets, säger Mian Lodalen. Jag har svårt att tro att hon skulle ställa upp på en liknande intervju i något annat sammanhang.

Den här gången valde Aftonbladet en ny linje. Magnus Janson meddelade att tidningen inte hade gjort något fel men att Mian Lodalen trots allt kan få 1 500 kronor.

Det är den officiella hållningen. Internt gäller något annat. Journalisten har tagit del av ett e-postmeddelande som redaktionschefen Niklas Silow skickat till sina medarbetare efter Efva Attling-artikeln.

Silow skriver:

”Det här är fjärde gången vi rewritar en artikel av Lodalen på ett icke tillåtet sätt. Vi kommer att tvingas betala henne och det kommer inte att handla om några småsummor”.

Niklas Silow uppmanar sina medarbetare att inte stjäla citat hur som helst. Som tumregel anger Silow att man får ta högst tre pratminus från en rewritad artikel.

– Det här är en pågående tvist med SJF och därför vill jag inte ge några kommentarer, säger Magnus Janson.

Mian Lodalen menar att Aftonbladet skadar hennes möjligheter att jobba som frilans.

– Min trovärdighet urholkas. Många ställer upp just för att jag skriver för en liten tidning. Ska Aftonbladet fortsätta så här kan mina intervjupersoner lika gärna gå till en kvällstidning direkt.

– Jag har fått ringa runt till folk jag intervjuat och bedyra att jag inte sålt mina texter till Aftonbladet. Hur ska de kunna veta att jag inte gått bakom ryggen på dem?

Hon är också missnöjd med hur Aftonbladet rewritat hennes texter.

– I till exempel Aftonbladets artikel om Regina Lund framställdes det som jag gjort en snuskartikel när min text i själva verket var skriven på ett helt annat sätt.

Hon är förvånad över att Aftonbladet agerar så här.

– Hade de bara ringt och frågat om de fått använda något citat mer än brukligt hade jag säkert kunnat gått med på det. Om de däremot hade bett om lika mycket text som de stulit i de här senaste fallen hade vi säkert kunnat komma överens om ett rimligt pris. Istället har de snott rakt av.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies