Gå direkt till textinnehållet

”Koppla biståndet till denna så viktiga fråga”

86 journalister har dödats i tjänsten i år – men bara en tiondel utreds. Det visar en undersökning från den Internationella Journalistfederationen (IFJ). Nu kritiserar både Journalistförbundet och SRs VD regeringar som inte agerar. SRs VD vill bland annat att Sverige kopplar biståndspengar till arbetet. 

I dag är det FN-dagen mot straffrihet för brott begångna mot journalister. Samtidigt startar också IFJ:s kampanj som lägger speciellt fokus på problemen i länder som Mexiko, Filippinerna, Ukraina och Yemen.

Bara i Mexiko har 50 journalister fått sätta livet till sedan 2010 skriver Journalistförbundet i ett pressmeddelande.

”Det är ett uselt betyg till världens alla regeringar och stater. Förövarna går fria och det är skamligt. Övergrepp mot journalister måste alltid utredas och om möjligt leda till formella åtal. Straffriheten för brott mot journalister måste få ett slut”, säger Jonas Nordling, ordförande för Journalistförbundet.

Annons Annons

Även Cilla Benkö, VD för Sveriges radio är kritisk till insatserna i ett debattinlägg på expressen.se.

”Efter mordet på Sveriges Radios korrespondent Nils Horner i Kabul för ett och ett halvt år sedan var frågan i fokus här hemma i Sverige. Efter attacken mot den franska satirtidningen Charlie Hebdo blev attacker mot journalister och mot det fria ordet för en stund något som dominerade diskussionen i stora delar av världen. Men nu är det återigen ganska tyst”, skriver Benkö.

SR-chefen menar också att Sverige borde agera och koppla biståndspengar till arbetet.

”Sverige bör agera i de internationella forum där vi är representerade. Jag anser också att det är dags att koppla det svenska biståndet till denna så viktiga fråga. Svenskt bistånd kan stötta en uppbyggnad av fri press och ett starkt public service i de utpekade länderna”, skriver hon.  

Fler avsnitt
Fler videos