Gå direkt till textinnehållet

Konkursen på TV4 Fyrstad väntad

TV4 Fyrstad i Uddevalla, som på egen begäran försatts i konkurs, har en längre tid dragits med ansträngd ekonomi och konkursen var väntad.

TV4 Fyrstad i Uddevalla, som på egen begäran försatts i konkurs, har en längre tid dragits med ansträngd ekonomi.

– Beskedet kom inte som en blixt från klar himmel. Vi har länge anat att det här kunde ske, säger journalistklubbens ordförande Agneta Sandberg.

– Annonsförsäljningen har gått dåligt och för två månader sedan insåg vi att företaget kanske inte skulle klara sig. Vi har försökt spara på allt som går, men det har inte räckt.

Stationen har varit fristående från TV4 AB och har ägts av tre privatpersoner, Agneta Riddar, Hans Ottosson och Lennart Forsberg.

TV4 AB har tidigare tackat nej till att friköpa stationen i Uddevalla, men TV4 AB berörs ändå eftersom bolagets i avtal med staten förbundit sig att sända lokal-TV i samma omfattning som 1996.

TV4 har nu dragit tillbaka TV4 Fyrstads sändningsrätt för program och reklam, och konkursförvaltaren kommer inte att försöka rekonstruera företaget. De 18 anställda, varav fem journalister, har gjort sin sista arbetsdag på TV4 Fyrstad.

– Vi blir arbetslösa, säger Åsa Sandberg. Säljarna kanske kan få nya jobb här i trakten, men för journalisterna får svårare att hitta nya jobb i närheten.

Arbetsmarknaden för journalister är kärv i regionen, där senast Göteborgs-Posten varslat anställda.

På torsdagskvällen sänds TV4 Stockholm i Uddevalla-området. En möjlighet är att TV4 AB senare låter TV4 Göteborg sända även över Uddevalla.

@Byline:Håkan Lindqvist

Fler avsnitt
Fler videos