Gå direkt till textinnehållet

Kompromiss kring uppföljningen av mediestödet

Uppföljning av mediestödet årligen och utvärdering efter tre år – istället för efter fem år. Det är den kompromiss som Konstitutionsutskottet lyckats nå. Socialdemokraterna kommer trots kompromissen inte att rösta för regeringens förslag till nytt mediestöd. 

Som Journalisten tidigare rapporterat är vi mitt inne i en avgörande vecka för det nya mediestödet. Idag sammanträdde Konstitutionsutskottet för andra gången på tre dagar, och nu har ett färdigt förslag för hur riksdagen ska rösta nästa vecka klubbats.

Det fanns flera ändringsmotioner på bordet, men alla förslag utom ett röstades ned. Dock enades utskottet om att effekterna av det förändrade stödet ska följas upp varje år i regeringens budget och att en utvärdering av stödets effekter ska göras i budgeten för 2027.

– Vi får både uppföljning och utvärdering, vilket är bra, men det är beklagligt att de inte lyssnat på våra andra krav, för att kunna uppnå konsensus i den här frågan, säger Ida Karkiainen (S), ordförande i Konstitutionsutskottet.

Annons Annons

Uppföljningen ska ske i varje års budget och riksdagen ska informeras om hur lagen tillämpats och vad utfallet blivit. Utvärderingen ska ta ett större samlat grepp några år efter att stödet trätt i kraft.

Skulle uppföljning och utvärdering av lagen visa att de farhågor som finns blivit verklighet kan riksdagen ändra lagen. Det krävs dock i så fall att något av majoritetens partier skulle ändra uppfattning.

Men trots att den här kompromissen nåddes kommer Socialdemokraterna inte att rösta på regeringens förslag till nytt mediestöd i riksdagen på onsdag. 

– Vi är alla överens om att vi behöver ett nytt system, men vi är inte överens om alla delar. Vi är väldigt kritiska till andra delar av förslaget. Så vi kommer att rösta på vår reservation istället för regeringens förslag. 

Kulturminister Parisa Liljestrand (M) skriver till nyhetsbyrån TT att tidsplanen för införandet av det nya presstödet ligger fast. 

”Tidsplanen ligger fast och regeringen kommer, precis som planerat, att ta beslut om förordningen så snart riksdagen tagit beslut om propositionen och notifieringsprocessen med EU-kommissionen är avslutad”, skriver kulturminister Parisa Liljestrand (M) i en skriftlig kommentar till nyhetsbyrån TT.

Det gamla mediestödet löper ut vid årsskiftet, och då är tanken att det nya stödet ska vara på plats. Det återstår dock, efter att riksdagen nästa vecka röstat om förslaget, för regeringen att besluta om en ny förordning och för Myndigheten för press, radio och tv, MPRT, att tolka underlaget och sedan bedöma vilka som ska få mediestöd.

Hela KUs förslag till beslut i riksdagen kan läsas här

Fler avsnitt
Fler videos