Gå direkt till textinnehållet

Komplicerade rockader när dalatidningarna överger reporternav

Samarbetena mellan tidningarna i Dalarna minskar när decentraliseringen tilltar. ”Vi vill att titlarna ska äga sina egna lokala nyheter”, säger Helena Nyman, chefredaktör på Falu-Kuriren.

Journalisten berättade tidigare i veckan att Bonnier News Local vill lägga ned dalatidningarnas gemensamma nyhetsdesk i Falun. Samtidigt upphör magasinet Pralin som delas ut till Falu-Kurirens, Borlänge Tidnings, Nya Ludvika Tidnings och Södra Dalarnes Tidnings prenumeranter en gång i månaden. Dessutom drar Falu-Kuriren in en tjänst som läsarredaktör (insändar- och debattredaktör).

Totalt försvinner sju redaktionella tjänster på Falu-Kuriren. Men det behöver inte betyda att det blir uppsägningar. Till exempel uppstår en ny tjänst i samband med förändringen.

– Hela organisationsförändringen består av tre delar, och bara två av dem handlar om rena besparingar: nedläggningen av Pralin och den indragna läsarredaktörstjänsten, säger Falu-Kurirens chefredaktör Helena Nyman.

– De har att göra med förändringarna på annonsmarknaden. Ekonomin i Pralin har inte varit tillräckligt bra och vi behöver vidta åtgärder för att minska kostnaderna.

Den tredje förändringen, nedläggningen av den gemensamma nyhetsdesken, eller reporternavet som det snarare handlar om, behöver inte betyda att de totala redaktionella resurserna minskar i Bonnier News Local.

Navet i Falun uppstod under Mittmediaåren då så mycket som möjligt skulle centraliseras för att spara pengar. När Bonnier News och norska Amedia tog över tidningarna lades kursen om, decentralisering skulle skapa närhet till läsarna och stärka prenumerationsaffären.

Idag servar nyhetsdesken på Falu-Kuriren sju tidningar i Dalarna med händelsebevakning under dagtid, kvällar och helger. Desken med fem reportrar ligger organisatoriskt på Falu-Kuriren som får betalt av de andra titlarna för tjänsten.

Nedläggningen av nyhetsdesken innebär att de lokala redaktionerna får tillbaka bland annat blåljusbevakningen av sina egna spridningsområden.

– Vi vill att titlarna ska äga sina egna lokala nyheter under dagtid. Det finns inte resurser till kvälls- och helgbevakning på alla titlar, utan den tas över av nyhetsdesken i Västerås. Nattbevakningen sker som tidigare från nattdesken i Sundsvall, säger Helena Nyman.

Hur redaktionerna ska organisera sig för att klara det utökade bevakningsansvaret är inte färdigförhandlat, och kan se olika ut på olika titlar. På Falu-Kuriren skapas en ny livereportertjänst för dagbevakningen. Dessutom kommer nya reporterresurser att behövas på reporternavet på VLT i Västerås.

Även om sju tjänster försvinner i förslaget, som nu håller på att förhandlas, behöver det alltså inte betyda att sju journalister blir uppsagda.

– Det finns också tre vakanta tjänster hos oss: en i Vansbro, en i Gagnef och en på tv-navet. Vi ser nu över hur vi kan erbjuda medarbetarna omplacering, säger Helena Nyman.

Fler avsnitt
Fler videos