Gå direkt till textinnehållet

Kommunförbundet startar webbtidningen Carusell

I april lanserar Kommunförbundet webbtidningen Carusell. – Tanken är att nå ungdomar med engagerande nöjesartiklar och samtidigt sprida kunskap om kommunernas verksamhet, säger Pia Lundberg, chefredaktör.

I april lanserar Kommunförbundet webbtidningen Carusell.

– Tanken är att nå ungdomar med engagerande nöjesartiklar och samtidigt sprida kunskap om kommunernas verksamhet, säger Pia Lundberg, chefredaktör.

Kommunal administration. Hur man än vänder och vrider på det låter det inte speciellt sexigt. För att kommunernas verksamhet i högre utsträckning ska sätta ungdomens hjärtan i brand startar därför Kommunförbundet en gratisprenumererad månadstidning på webben. Tidningen, Carusell, levereras via mail från april månad.

2,5 heltidstjänster

Redaktör för tidningen är Pia Lundberg, som berättar att tidningen ska produceras med hjälp av 2,5 heltidstjänster:

– Vårt samarbete med Kommunförbundet kan liknas vid det som tidningen Metro har med lokaltrafikföretagen. Kommunförbundet kommer att ha några informativa sidor, resten av materialet blir reportage och artiklar med huvudsakligen nöjesmaterial.

Redaktionen kommer att producera två tredjedelar av materialet, resten kommer från tidningar som utgör Carusells samarbetspartners.

Men riskerar då inte dessa samarbetspartner, som Café, Elle, Vagabond, Darling och Formel 1, att förbruka sina artiklars nyhetsvärde om de först ligger ute på Carusell?

– Nej, det är snarare ett sätt för dem att nå ut med sitt varumärke. Gillar ungdomarna det så köper de troligen papperstidningen. En del artiklar kommer dessutom att vara kortare versioner av tidningarnas artiklar.

Finns det ingen risk att det blir rena cirkusen med Carusells hantering av upphovsrätten?

– Det blir i första hand våra underleverantörer, tidningarna, som får lösa detta med skribenterna, vi har träffat avtal med utgivarna, förklarar Pia Lundberg.

Tidigare redaktör för Cinema

Tanken är att tidningen ska vara bläddringsbar och så tillvida vara något som redaktören beskriver som en hybrid mellan en papperstidning och webbtidning. Chefredaktören Pia Lundberg har en bakgrund som redaktör för filmtidningen Cinema.

pf@sjf.se

Fler avsnitt
Fler videos