Gå direkt till textinnehållet

Kommunen fortsätter vägra lämna ut personuppgifterna till GP

Kammarrätten i Göteborg gav nyligen Göteborgs-Posten rätt att få ut personuppgifter på förtroendevalda och tjänstemän i Göteborgs kommun. Kommunen vägrar dock att lämna ut uppgifter om de personer som jobbar inom socialtjänsten samt hälso- och sjukvården. De hänvisar till sekretesslagen där det står att man inte får lämna ut hemadress, hemtelefonnummer samt personnummer på personer som kan tänkas bli

Kammarrätten i Göteborg gav nyligen Göteborgs-Posten rätt att få ut personuppgifter på förtroendevalda och tjänstemän i Göteborgs kommun.

Kommunen vägrar dock att lämna ut uppgifter om de personer som jobbar inom socialtjänsten samt hälso- och sjukvården. De hänvisar till sekretesslagen där det står att man inte får lämna ut hemadress, hemtelefonnummer samt personnummer på personer som kan tänkas bli utsatta för hot.

– För att lämna ut dessa uppgifter måste vi vara säkra på att det inte sker utan men för den anställde. Varje enskilt fall måste därför prövas. Eftersom det är en så stor mängd uppgifter GP begärt att få ut går det inte att göra individuella prövningar. Därför har vi tagit detta beslut, säger Åke Lindgren, jurist på Göteborgs kommun.

Göteborgs-Posten kommer att överklaga kommunens beslut.

– Vi är minst sagt häpna över hanteringen. Det är inte värdigt kommunen att agera på detta sätt. Vi förstår inte grundinvändningen och inte hanteringen, säger GPs chefredaktör Peter Hjörne.

Kommunen har dessutom krävt Göteborgs-Posten på 11 550 kronor för merkostnader att ta fram uppgifterna på 780 anställda. Motiveringen är att kommunen måste samköra olika dataregister.

– Kommunen har rätt att ta ut ersättning för kopiering, men ingenting annat. En dom i Regeringsrätten från 80-talet styrker detta, säger Peter Hjörne.

pj@sjf.se

Fler avsnitt
Fler videos