Gå direkt till textinnehållet

Klubben: ”En segerkänsla efter kongressen”

Journalistklubben på Lärarförbundets tidningar anser att kongressbeslutet som ger dem full frihet att granska förbundet blir viktigt för framtiden. ”Ett kongressprotokoll väger tyngre än en kommunikationsstrategi”, säger klubbordförande Niklas Arevik (bilden).

Som Journalisten berättat beslutade Lärarförbundets kongress att införa en protokollsanteckning där det framgår att förbundstidningarna är fria att granska förbundet. 

– Känslan var att det var lite av en seger. Vi hade inte förväntat oss att kongressen skulle göra något alls, och nu finns det plötsligt ett kongressbeslut på att vi är fria att granska förbundet. Det blir lite ironiskt, för något sådant beslut har tidigare kongresser aldrig fattat. Det gör att vi går stärkta ur denna kongress, säger Niklas Arevik, ordförande i journalistklubben på Lärarförbundets tidningar.

Framtiden känns ändå oviss – när journalisterna i januari flyttar ihop med kommunikationsavdelningen har man med sig dels garantier om redaktionell självständighet, dels ett redaktionellt program som ska ge kommunikationsavdelningen inflytande över innehållet.

– Det är svårt att veta nu hur det kommer att bli. Kanske är det så att det bara handlar om en lös samplanering som inte inskränker vad vi väljer att publicera i tidningarna. Det känns bra att ha med sig kongressbeslutet in i den situationen, eftersom ett kongressprotokoll väger tyngre än en kommunikationsstrategi eller ett redaktionellt program, säger Niklas Arevik.

Alla kongressombuden var inte lika förtjusta. Kongressombudet Charlotte Malmgren från Lärarförbundets avdelning i Lund reserverade sig mot beslutet. Hon hade velat ha en starkare markering från kongressen.

– Man måste stå upp för solidariteten och den demokratiska processen, och det fria ordet är viktigast, säger Charlotte Malmgren till Journalisten.

Även på lokalavdelningen i Göteborg är man missnöjd med kongressbeslutet. Till Lärarnas Tidning säger ombudet Andrea Meiling att ”det blev mellanmjölk av det här” och tycker att protokollsanteckningen var ett steg i rätt riktning ”men egentligen inte tillräckligt”.

Journalistklubbens ordförande Niklas Arevik är ändå nöjd, också med förbundsordförande Johanna Jaara Åstrands uttalanden i intervjun med Journalisten direkt efter kongressens avslutande:

– Intervjun stärker mig i uppfattningen att förbundsstyrelsen inte helt var på det klara med vad de ville uppnå eller vad konsekvenserna skulle bli, när de genomförde denna förändring. Positivt är att hon säger att förbundsstyrelsen nu inte kommer detaljstyra mer, utan att det är upp till chefredaktörerna att implementera detta och bedöma hur samarbetet med kommunikatörerna ska se ut, säger Niklas Arevik.

Fler avsnitt
Fler videos