Gå direkt till textinnehållet

Klickfiske och mobilzombie bland årets nyord

Cisperson, klickfiske och usie. Alla finns de bland nykomlingarna när Språkrådet i dag släppte sin nyordslista över ord som etablerat sig i svenskan under året.

I dagens uppkopplade samhälle uppfinns nyorden i en strid ström. Med på årets lista finns också fotobomba, selfiepinne, digital valuta och frisparkssprej.

"För att kunna prata om nya fenomen behöver vi nya ord. Därför skapar och lånar vi ständigt in nya ord. Nyordslistan fungerar som en spegel av samhällsutvecklingen. Men vi har också tagit med ord som visar på språklig kreativitet, som gurlesk och tvodd", säger Per-Anders Jande, nyordsansvarig på Språkrådet i ett pressmeddelande.

Mest av allt har kanske supervalåret präglat årets nyordlista. Vi hittar därför många ord som hörts flitigt i den politiska debatten, som nerväxt, genusbudgetering, attefallshus och åsiktskorridor. Samtidigt är det ofta i sociala medier som kritiken mot rådande normer färgar samhällsdebatten allra mest. I år har bland annat köttnormen diskuterats flitigt, den beskriver den rådande normen att äta kött. Samtidigt har ord som en, alternativform till man, slagit igenom i hen-debattens kölvatten.

"Efter ett supervalår och debatten om ett extraval har politiken varit än mer tongivande än vanligt i nyordsskapandet. Vi har till exempel fått rödgrönrosa majoriteter och politiker som möts av ryggprotester", säger Anders Svensson, nyordsredaktör på Språktidningen.

Bland populära nya medieord hittar vi ord som tvodd, alltså en poddsändning med rörlig bild, och klickfiske.

Läs hela Språkrådets lista här

Fler videos
Fler avsnitt