Gå direkt till textinnehållet

Kinas ambassad till attack mot manifestation

Kinas ambassadör i Stockholm finner dagens stödmanifestation för Gui Minhai ”chockerande”.

Initiativtagare till dagens manifestation utanför Kinas ambassad i Stockholm var Kurdo Baksi, med stöd av Sveriges Författarförbund, Journalistförbundet, Svenska PEN och Svenska Förläggareföreningen. Bland talarna fanns organisationernas ordförande, men också publicisterna Karin Olsson, Expressen, Lisa Irenius, SvD och Helena Giertta, Journalisten.

Några timmar efter manifestationen publicerar Kinas ambassad ett uttalande där man menar att de som idag uttryckte sitt stöd till Gui Minhai är starkt partiska och ”fientliga” mot Kina. Ambassadens talesperson är ”chockerad” över manifestationen och det faktum att Gui Minhais fall ska tas upp på EFJs möte i Tallin nästa vecka.

Ambassadören menar att Kina fullt ut respekterar pressfriheten, men att ”alla publiceringar måste vara faktabaserade”. I uttalandet attackeras också på nytt initiativtagaren Kurdo Baksi. Baksi och friljournalisten Jojje Olsson (som inte var på plats idag) benämns som Kinaexperter men är i själva verket ”anti-Kina-experter” som inte vet någonting om den verkliga situationen i Kina, skriver ambassadören.

Kurdo Baksi menar att dagens verbala angrepp ”är ett av de elakaste angreppen som Kinas ambassadör gjort på länge”.

– Men på ett sätt är det också en gott betyg åt oss alla som jobbar för Gui Minhai, säger han.

– Kinas ambassad accepterar inte att man står upp för Gui Minhai. Texten på ambassadens hemsida är framförallt en attack mot dagens manifestation. Kina vill exportera sin egen tolkning av yttrandefrihet, som innebär att man inte får framföra kritik mot regimen, makthavare eller systemet. I Kinas tolkning av yttrandefrihet ska man hylla makthavare. Den tolkningen ska inte segra. Yttrandefrihet är en global rättighet, säger Kurdo Baksi.

 

Fler avsnitt
Fler videos