Gå direkt till textinnehållet

Hyllerts brev till Gui Minhai: ”Varje dag är en dag för mycket”

I dag hölls en manifestation utanför Kinas ambassad till stöd för Gui Minhai. Bland annat läste Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert upp ett brev till den fängslade förläggaren.

Initiativtagare till manifestationen var Kurdo Baksi, med stöd av Sveriges Författarförbund, Sveriges Journalistförbund, Svenska PEN och Svenska Förläggareföreningen.

Bland talarna fanns Karin Olsson, kulturredaktör för Expressen, som också har stor satsning på Pressfrihetens dag tillsammans med Pressbyrån, Lisa Irenius, kulturredaktör på Svenska Dagbladet och Helena Giertta på Journalisten.

Annons Annons

– Sverige har halkat ner till plats tre i Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex. Det är tråkigt och betyder att det blivit lite sämre, men vi i Sverige har med världens mått mätt en enastående frihet att uttrycka oss. Desto märkligare då att Sverige har två medborgare som fängslats i andra länder för att de använt sin yttrandefrihet, sa Helena Giertta och riktade skarp kritik mot Kinas brott mot mänskliga rättigheter.

Hon liksom övriga under manifestationen krävde Gui Minhais frigivning nu.

Ulrika Hyllerts brev till förläggaren och svenska medborgaren Gui Minhai kan du läsa nedan i sin helhet.

”Det här är mitt andra brev till dig. Det första läste jag upp på den här platsen framför Kinas ambassad i oktober vid en tidigare manifestation. Den dagen var det precis tre år sedan du frihetsberövades. 

Under de månader som gått sedan dess har många personer och organisationer fortsatt skriva och kämpa för dig på olika sätt. Flera deltar i den manifestation vi håller idag. Det är så viktigt att vi skriver. Att vi protesterar. Att vi inte är tysta. Att vi gör det vi kan. Du måste släppas fri nu. Du måste få träffa din familj. 

Nästa vecka samlas den Europeiska Journalistfederationen till ett möte i Tallin. Tillsammans med de andra nordiska förbunden har Journalistförbundet lagt fram ett förslag för att uppmärksamma dig och Dawit Isaak. Vi vill att våra europeiska kollegor tillsammans med oss kräver att ni släpps fria och Sveriges regering och företrädare för EU gör sitt yttersta för att se till att det händer. De kan göra så mycket mer än idag. 

Sedan jag skrev till dig senast har Journalistförbundet fått ett brev av Kinas ambassad. Vi skrev nämligen till ambassaden och kritiserade dem efter att de smutskastat Kurdo Baksi som ordnat många manifestationer, skrivit om din sak och som självklart är här idag. Brevet från Kinas företrädare är på djupaste allvar. Men det är svårt att läsa och ta till sig när de i sitt brev hävdar att Kina både respekterar och står för yttrandefrihet. Det är svårt att läsa när de missbrukar och retoriskt misshandlar de begrepp och skrivningar om pressfrihet och yttrandefrihet som vi manifesterar just idag när det är pressfrihetens dag och du fortfarande är fängslad. Å ena sidan är det skrattretande absurt å andra sidan oerhört smärtsamt. Yttrandefriheten är inte relativ.

Det finns mycket mer jag vill skriva till dig. Om hopp, om det som är bra, om din dotter som kämpar hårt för dig. Men jag hoppar helst över den pinsamma och plågsamma historien som lett till att Sveriges tidigare ambassadör i Peking nu misstänks för brott mot rikets säkerhet. Det går verkligen att göra mer. Det går att vara hårdare, tydligare, obekvämare och smartare.

Varje dag är en dag för mycket”. 

Fler avsnitt
Fler videos