Kina stoppar liberal tidning

19 juli, 2016

Den stora liberala tidningen Yanhuang Chunqiu har lagts ned i Kina efter ett myndighetsingripande.

Yanhuang Chunqiu är en av Kinas viktigaste liberala tidningar, som sedan grundandet 1991 många gånger utmanat det styrande kommunistpartiets politik. Förra veckan beslutade den Kinesiska Nationella Konstakademin, som rent tekniskt kontrollerar tidningen, att byta ut tidningens ledning, med följden att utgivningen upphört. Det rapporterar The Guardian.

Tidningens nu avsatte utgivare Du Daoxeng anklagar Konstakademin för brott mot yttrandefriheten och uppger i ett uttalande att myndighetsföreträdare har tvingat sig in på redaktionen och tagit kontroll över tidningens sajt.

Taggar: Kina, pressfrihet

Kommentarer

Det finns 1 kommentar på sidan.

Inlagt av Rolf Krohna ons, 2016-07-20 04:09
Läsarna av artikeln bör veta att precis som i Sverige finns vissa inskränkningar i Kina mot yttrandefriheten, även om yttrandefriheten i Kina generellt är större än i Sverige. I Sverige är ju hets mot individer, vissa folkgrupper som kineser och ryssar fullt tillåtna medan det i Kina inte är tillåtet. I Sverige får media sprida falska rykten, medan det i Kina inte är tillåtet, en lag som är nästan 2,000 år gammal. Man får i Kina alltså inte undergräva myndigheters arbete med ryktesspridning. Däremot är saklig kritik välkommen. Att arbeta med uppvigling till våld är inte tillåtet, något som Sverige ju tillåter. Man får heller inte missbruka sin yttrandefrihet till att förhindra andras yttrandefrihet, också något som Sverige tillåter. Journalister är inte tillåtna att missbruka sin position att driva politik, det tillkommer exklusivt allmänheten. Att Du Daoxeng sparkats har ingenting med att utmana regningens politik att göra. ”Kommunistpartiet” och Kinas regering är heller inte samma sak. Det finns nio politiska partier i Kina, men inget låst ideologiskt baserat partisystem som i Sverige. Provokationer är inte tillåtna i Kina. Sverige upplever ju våld på ett aldrig tidigare skådat sätt, att provocera, uppvigla, skapa motsättningar anses var ”press och yttrandefrihet” i Sverige. Givet Kinas långa och våldsamma historia, tröskeln är lägre i Kina idag. Resultatet är ett fredligt samhälle där kvinnor kan gå oantastade om natten, och stenkastning, bilbränning, skottlossning, knivskärningar, osv som är vanliga i Sverige helt saknas i samhällsbilden i Kina. Att journalister som bryter mot lagen och trots varningar fortsätter att bryta mot lagen sparkas är normalt, även Du Daoxengs företrädare, Yang Jisheng, sparkades 2015. I Kina finns motsvarigheter till PO och PON, men dom arbetar helt oberoende av politiken och är inte media kontrollerade som i Sverige. Tidningen är inte heller ”nedlagd” utan har stoppats tills vidare efter upprepade brott mot tryckfrihetsförordningen.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Grävfonden

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies