Gå direkt till textinnehållet

A-kassechef avstängd – utreds för ekonomiska oegentligheter

UPPDATERAD En chef vid Journalisternas a-kassa har arbetsbefriats under utredningen om chefen använt kassans pengar för privata ändamål. ”Vi hanterar just nu ett personalärende och uttalar oss inte om det av integritetsskäl”, kommenterar kassans styrelseordförande Tomas Backlund.

Tidningen Arbetaren avslöjade igår att en chef vid Journalisternas arbetslöshetskassa stängts av i väntan på utredning om misstankar om att kassans pengar använts för privata ändamål.

Tillsynsmyndigheten Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, informerades om beslutet på tisdagen, säger IAFs generaldirektör Peter Ekborg till Journalisten.

Vad innebär det, för IAFs del?
– Egentligen ingenting, förutom att vi är informerade. Det är en fråga som styrelsens kassa ska hantera. I den mån det är fråga om brott är det en fråga för polisen, inte för oss. Personalärenden är inte en fråga för oss.

Annons Annons

Har de en skyldighet att informera er?
– Nej, men vi ser positivt på att de gör det.

Tomas Backlund är ordförande i a-kassans styrelse samt vice ordförande i Journalistförbundet. Journalisten har sökt honom och bland annat frågat om det gjorts en polisanmälan.

I ett sms till Journalisten skriver Tomas Backlund:

”A-kassan är en egen organisation med egen styrelse. Vi hanterar just nu ett personalärende och uttalar oss inte om det av integritetsskäl. I nuläget lämnar vi inga ytterligare kommentarer.”

I en kommentar på Journalistförbundets sajt säger förbundsordförande Ulrika Hyllert att hon med anledning av medieuppgifterna haft kontakt med a-kassestyrelsen.

”A-kassans styrelse har försäkrat mig om att detta personalärende inte ska påverka utbetalningar och annan hantering av Journalistförbundets medlemmar i a-kassan”, säger Hyllert, och betonar att hon har förtroende för att a-kassans styrelse hanterar ärendet ”på ett korrekt sätt och för medlemmarnas bästa”.

Fler avsnitt
Fler videos