Gå direkt till textinnehållet

Fransk public service-kanal strejkar för avstängd komiker

Journalister på Radio France kommer att lägga ned arbetet i 24 timmar på söndag. De protesterar bland annat mot att ledningen stängt av en komiker som anklagats för antisemitiska uttalanden.

Komikern Guillaume Meurice brukar vara en av de medverkande i programledaren och komikern Charline Vanhoenackers program på kanalen France Inter. Den 2 maj stängde ledningen för den franska public service-radion av honom. Detta efter att han upprepat ett kritiserat uttalande han gjort i programmet i oktober – att kalla Israels premiärminister Benjamin Netanyahu ”en sorts nazist utan förhud”.

Programledaren Charline Vanhoenacker tog i sitt program den 5 maj ställning för Guillaume Meurice, och tillade samtidigt med adress till radioledningen att hon hade låtit en jurist läsa manus före programmet.

Sex fackförbund, inklusive journalistfacket SNJ, meddelade i veckan att de lägger ned arbetet på söndag. De protesterar mot radioledningens ”förtryck mot humor och fräckhet” efter avstängningen av Guillaume Meurice. De vill ha en ”reservationslös” försäkran om att yttrandefriheten gäller. Det rapporterar bland andra Le Monde.

Annons Annons

De anställda oroar sig också för en ny redaktionell linje på Frankrikes största radiokanal France Inter, samtidigt som Frankrikes kulturminister vill skapa en gemensam ägarstruktur för de båda public service-bolagen Radio France och France Télévisions. Förslaget välkomnas av tv-bolagets vd, medan Radio Frances vd motsätter sig det, rapporterar Le Figaro.

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos