Gå direkt till textinnehållet

”Kalle Anka-verksamhet” – Scherman om TV4-beslutet

I går kunde Journalisten berätta att Granskningsnämnden kommit fram till att det räcker att sända lokalt väder för TV4 HDs sändningstillstånd. Förre VDn Jan Scherman är mycket kritisk till beslutet och menar att Myndigheten för radio och TV nu avskaffar sig själva.

Journalisten har i flera artiklar rapporterat om bråket mellan TV4 och SVT efter UGs reportage kring sändningstillståndet och TV4. I samband med reportaget startade Myndigheten för radio och TV ett ärende i Granskningsnämnden som skulle slå fast om det räcker med att TV4 sänder lokalt väder för att uppfylla sändningstillståndet. I går kom alltså beslutet i Granskningsnämnden. Det slår fast att det räcker med lokalt väder för att TV4 ska uppfylla samma sändningstillstånd.

TV4s tidigare VD Jan Scherman, i dag affärsområdeschef på konkurrenten Aftonbladet TV, är minst sagt kritiskt till det här beslutet.

– När nu vädret är lokal-TV så är ju allt möjligt och Myndigheten för Radio och TV har därmed avskaffat sig själv. Eller så kan den kvarstå som en slags Kalle Anka-verksamhet? Därtill kommer ju att kulturministern slagit fast att hon inte kan säga något, tycka något, än mindre göra något eftersom hon i Uppdrag granskning i princip definierade allt som ministerstyre, säger Jan Scherman till Journalisten.

Enligt Scherman skickade myndigheten för ett par år sedan när sändningstillstånden i marknätet skulle förnyas, ut ett underlag där man tydligt markerade hur viktigt det var med verksamheter som bedriver regional och lokal verksamhet.

– Därmed markerade också myndigheten att man vid tillståndsgivningen kommer premiera lokala aktiviteter. Då borde ministern kunna skriva till myndigheten och fråga dem hur de tycker tillämpningen av regelverket fungerat? Har tillståndsgivningen följt den inriktningen? Ministern har också sagt att hon känner oro över den lokala nyhetsrapporteringen så hon borde vara bekymrad över detta, säger Scherman.

Det här GRN-beslutet gäller alltså bara TV4s sändningar i HD-nätet. Vilket betyder ungefär 25 procent av det befintliga marknätet. Varför inte myndigheten även tittar på resten av marknätet förstår inte Scherman.

– Obegripligt. Myndigheten har såklart rätt att ta egna initiativ. Samtidigt som TV4 fick sina nya sändningstillstånd la de ned 25 lokala stationer och politiken talar tydligt om en tidningsdöd och mediedöd som utarmar den lokala journalistiken. Då borde politiken ge myndigheten instruktioner som är mycket skarpare än vad de är i dag. Vi ska komma ihåg att marknätet ägs av samhället, av oss skattebetalare. I vårt allmänna nät agerar ett antal privata företag och public service. Då har samhället rätt att uttala önskemål om vilken verksamhet man vill se i sitt nät, säger Scherman.

Journalisten söker Alice Bah Kuhnke, TV4 och Myndigheten för Radio och TV.

Fler avsnitt
Fler videos