Gå direkt till textinnehållet

Kajsa Ekis Ekman i limbo på Arbetarens redaktion

Arbetarens vikarierande chefredaktör Kajsa Ekis Ekman sitter på redaktionen, avstängd från mejlen och utan besked om hon ska jobba kvar. ”Det hela är hemskt synd”, säger hon.

”Inget av det här är Kajsa Ekis Ekmans fel.”

Medlemmar i fackförbundet SAC Syndikalisterna och personer kopplade till dess tidning Arbetaren är rasande – har varit rasande i veckor.

Det har stormat i organisationens forum och på digitala möten, och allt har handlat om vd Thomas Carlssons beslut att utan bolagsstyrelsens vetskap anställa Kajsa Ekis Ekman som vikarierande tillförordnad chefredaktör för Arbetaren i ett år under ordinarie tillförordnad chefredaktör Annie Hellquists sjukfrånvaro.

De flesta är arga på vd men inte på Kajsa Ekis Ekman – det är ju, som flera av dem konstaterar, ”inte hennes fel att hon blivit anställd”, och:

”Det är inte personligt.”

”Det handlar om processen.”

I söndags kom beskedet att SACs centralkommitté (motsvarande förbundsstyrelse) beslutat att den inträder som tillfällig ny styrelse i tidningsbolaget, samt att vd sparkas och att kontraktet med Kajsa Ekis Ekman hävs.

Anmälan om nya ledamöter i bolagsstyrelserna för Arbetaren Tidnings AB samt dess moderbolag Federativs Förlagshus Aktiebolag inkom till Bolagsverket i tisdags men har ännu inte registrerats. Någon ny vd har inte utsetts.

Kajsa Ekis Ekman uppger för Journalisten att hennes kontrakt inte har hävts:

– Jag får diverse mejl från olika personer där det står ibland att jag är uppsagd och ibland att jag inte är det, men jag har inte fått ett formellt varsel på det sätt som är brukligt, det vill säga att man får en viss uppsägningstid samt chans att med ombud bemöta grund för avsked eller uppsägning. I de mejl jag fått står inte någon grund, säger Kajsa Ekis Ekman.

– Under tiden kan jag inte göra så mycket mer än att komma till arbetet varje dag då det är min skyldighet som anställd att stå till arbetsgivarens förfogande.

Kajsa Ekis Ekman blev headhuntad till tjänsten som vikarierande ställföreträdande chefredaktör och skrev på ett kontrakt med vd Thomas Carlsson med startdatum den 25 augusti.

– Jag blev såklart jätteglad för det har alltid varit min dröm att göra en hel tidning, ha kontakt med skribenter och ta in många duktiga skribenter som inte synts så mycket.

Veckan innan hon skulle börja fick hon ett mejl från en anställd på redaktionen om att de inte ville att hon skulle komma.

– Den personen som skrev gav inget skäl, men jag svarade att jag hoppades att de skulle ge mig en chans och att vi skulle ha möte både tillsammans och individuellt där jag skulle presentera mig, och höra hur de såg på tidningen och om de hade några farhågor kunde vi väl ta upp det då. Jag fick sedan andra meddelanden från andra anställda om att de visst ville att jag skulle komma, säger Kajsa Ekis Ekman.

– Jag hoppades att det skulle lösa sig då jag kom hit, att vi kunde prata som människor och börja samarbeta. Jag har fortfarande inte fått veta vad det var för farhågor och alltså inte fått chans att hantera dem, eller hunnit ens presentera hur jag tänkt kring tidningen.

Tidningen Arbetaren kommer ut med ett pappersnummer i månaden, nästa ska tryckas i slutet av september, och uppdateras med en digital tidning två gånger i veckan: onsdagar och fredagar.

Enligt uppgift till Journalisten jobbar bara två av de redaktionella medarbetarna med tidningsproduktionen, övriga är sjukskrivna eller frånvarande av andra skäl. De två journalisterna arbetar hemifrån, inte från redaktionen på Sveavägen i Stockholm, där Kajsa Ekis Ekman alltså sitter ensam.

– Jag kan dock inte göra någon tidning då min mejl har stängts av och mina lösenord har bytts, och varken jag eller mitt ombud får tyvärr svar av min arbetsgivare varför eller hur jag ska arbeta under tiden. Det hela är hemskt synd då jag gärna vill kunna börja arbeta eftersom jag förmodar att det var därför jag fick jobbet, säger Kajsa Ekis Ekman.

– Det har påståtts att jag skulle ”vägra” gå. För det första så är det ju så att jag vill ha det här jobbet, jag vill få chansen att visa vad jag kan. För det andra kan jag inte bara sluta infinna mig då jag då kan bli avskedad för det.

Ett annat problem, menar hon, är att andra har fått tillgång till hennes mejlkonto. Förra veckan gjorde hon ett tiotal beställningar på artiklar från sin mejladress på Arbetaren. När hon utan förvarning stängdes av från mejlkontot vände hon sig till styrelsen men fick i stället svar från en anställd att hon inte behöver oroa sig då dessa mejl vidarebefordras till redaktionen. 

– Jag kan inte se att detta är förenligt med källskydd eller datalagen. De som mejlar tror ju att de skriver till mig, och sedan läser någon annan mejlen. Det känns ganska otryggt och jag har ju ett ansvar gentemot de skribenter som jag beställt texter av, säger Kajs Ekis Ekman.

I onsdags publicerades på Arbetarens sajt en artikel vinjetterad som ”kommentar” och med byline ”redaktionen”. I artikeln välkomnades centralkommitténs beslut att häva Kajsa Ekis Ekmans kontrakt:

”Att kontraktet hävs av organisationen, som baserat beslutet på medlemmarnas vilja, innebär att demokratin och arbetarinflytandet är något som tas på allvar. För oss är det viktigt att interndemokratin upprätthålls. Om beslutsprocessen gått korrekt till från början hade vi inte varit där vi är idag”, skriver redaktionen – som Kajsa Ekis Ekman rent formellt är chef för och ska arbetsleda.

Olika personer med insyn i tidningsverksamheten och SAC beskriver hela situationen som ”absurd”, ”kaotisk” eller ”tragikomisk”:

”Jag har aldrig varit med om något liknande. Vem är det som bestämmer? Vem är ansvarig utgivare för artikeln?”

På fredagseftermiddagen kommer överläggning mellan representanter för SAC och Journalistförbundet att hållas rörande de tre medlemmar som LAS-varnats av förre vd Thomas Carlsson efter att de protesterat mot tillsättningen av Kajsa Ekis Ekman. Journalisten har under fredagen utan framgång sökt representanter för SAC Syndikalisterna för att höra ägarens inställning till LAS-varningarna, samt till Kajsa Ekis Ekmans anställning.

Fler avsnitt
Fler videos