Gå direkt till textinnehållet

SAC tillsätter extern utredning – ”Vi fick information via medier”

Fackförbundet SAC Syndikalisterna tar in en extern utredare för att granska turerna kring tillsättningen av Kajsa Ekis Ekman som Arbetarens chefredaktör. Vd Thomas Carlsson menar att han hade rätt att besluta om anställningen, och att SAC var informerade.

Som Journalisten berättat har fackförbundet SAC Syndikalisterna beslutat att skilja Thomas Carlsson från vd-posten för organisationens förlags- och tidningsbolag Federativ Förlagshus AB samt Arbetaren Tidnings AB efter att denne utan bolagsstyrelsens medgivande anställt Kajsa Ekis Ekman som vikarierande chefredaktör för Arbetaren. Flamman var först med att rapportera om SACs beslut.

Utnämningen av Ekman som chefredaktör ledde till starka protester från anställda på tidningen, vilket ledde till att tre personer hotades med uppsägning. Två personer har sagt upp sig och flera personer har sjukskrivit sig.

Under det extrainsatta mötet i SACs centralkommitté (motsvarande förbundsstyrelse) på lördagen beslutades att Kajsa Ekis Ekmans ettårskontrakt ska sägas upp.

Annons Annons

Dessutom beslutade centralkommittén att en extern utredning ska tillsättas i syfte att undersöka händelserna som ledde fram till Ekmans anställning. Det uppger Solveig Betnér, informationsorganisatör på SAC, för Journalisten.

– Centralkommittén har inträtt som tillfällig bolagsstyrelse och kommer att kalla till extra bolagsstämma. Centralkommittén har också beslutat om en extern utredning av händelserna. Vem som ska ansvara för utredningen är inte beslutat, säger Solveig Betnér.

Vad händer med uppsägningsvarningarna på tidningen?
– Förhandlingen om de LAS-varningar som utdelats till anställda på Arbetaren är utsatt till på fredag.

SAC har den särskilda ordningen att Arbetarens chefredaktör utses av förbundets högsta beslutande organ, kongressen. Men på SACs kongress i maj i år kunde ingen utses. Därför fortsatte Annie Hellquist att vara tillförordnad chefredaktör, vilket hon varit sedan Toivo Jokkala slutade i januari 2020. Annie Hellquist är registrerad som ansvarig utgivare hos Patent- och registreringsverket men hon är sedan en tid tillbaka sjukskriven. Någon ställföreträdande ansvarig utgivare för tidningen finns inte.

I juni anställdes Nathan Hamelberg som vikarie för Annie Hellquist, vilket Journalisten berättade om då. Hamelberg valde dock att sluta redan efter en månad. Journalisten har utan framgång sökt Nathan Hamelberg.

Därefter rekryterades Kajsa Ekis Ekman alltså av vd Thomas Carlsson bakom ryggen på bolagsstyrelsen och ägaren SAC.

– Vi funktionärer och centralkommittén fick reda på det genom medierapporteringen, berättar Solveig Betnér.

Så varken styrelsen eller centralkommittén fick någon information från vd om rekryteringen?
– Nej, vi fick informationen via medier. Även informationen om att LAS-varningar utdelats fick centralkommittén, funktionärerna och medlemmarna reda på genom medierapporteringen.

Hur kommer det sig att bolagsstyrelsen inte sparkade vd utan bara lämnade sina poster?
– Det vet jag inte. Det måste de själva svara på.

Hur påverkas organisationens anseende av de här händelserna?
– Det kan jag inte svara på. Det har kommit mycket reaktioner från medlemmar och det hölls ett extrainsatt digitalt medlemsmöte i går efter centralkommitténs sammanträde.

Thomas Carlsson, som har varit vd för de två SAC-ägda bolagen i 14 år och dessförinnan varit kassör i SAC, uppger för Journalisten att han har rätt att fatta beslut om anställningar, även en vikarierande chefredaktör:

– Kajsa Ekis Ekman är anställd som tf chefredaktör. Ett beslut som ankom på mig att fatta. Åsikter i frågan hade naturligtvis inhämtats från alla direkt inblandade parter, men också även brett i ägarorganisationen SAC, säger Thomas Carlsson.

Han bekräftar att det fanns kritik mot beslutet bland anställda:

– Om det var den politiska linjen som var huvudskälet kan jag inte riktigt uttala mig om. Jag uppfattade det främst som en beröringsskräck på grund av hårt tryck inom vissa delar av skrået. De inhämtade åsikterna bland medarbetarna var blandade.

– De anställdas åsikter är naturligtvis inte oviktiga, men heller inte de nödvändigtvis utslagsgivande. Arbetaren är SACs utåtriktade organ och den ordinarie chefredaktören tillsätts på kongress, säger Thomas Carlsson.

Vad är skälet till att ni varnat tre journalister?
– Anledningen till varningen var vår nolltoleranspolicy mot trakasserier, kränkningar och mobbning på arbetsplatsen. Det var, naturligtvis, ingen rolig sak att göra men det gav mig, enligt juristerna, inget val.

Kajsa Ekis Ekman har meddelat att hon bestrider uppsägningen och har sagt att hon inte kommer att gå med på någon uppgörelse. På söndagen publicerade hon bilder på Instagram och Facebook där hon välkomnas till Arbetarens redaktion på sin första arbetsdag som tidningens chefredaktör.

Journalisten har utan framgång sökt Kajsa Ekis Ekman för en kommentar.

Johannes Nesser
Hanna Lundquist

Fler avsnitt
Fler videos