Gå direkt till textinnehållet

Jyllands-Posten på besök i fiendeland

Svenska mediers sätt att behandla invandringsfrågor har varit ett av sommarens huvudämnen i danska medier. Jyllands-Posten skickade ett reporterteam till Malmö för att undersöka det hela på plats.

Svenska mediers sätt att behandla invandringsfrågor har varit ett av sommarens huvudämnen i danska medier.
Jyllands-Posten skickade ett reporterteam till Malmö för att undersöka det hela på plats.

”Jakten på den förbjudna debatten” – det var vinjetten för Jyllands-Postens sommarserie om svenskarna och dess mediers förhållande till invandringspolitiken.

Jyllands-Posten har profilerat sig genom att inför det senaste danska valet ge uttryck för alla slags åsikter i invandrarfrågan. För att utröna om danskarnas uppfattning om Sverige och svenskarna stämde, skickades journalistpraktikanten Jakob Moll och fotografen Carsten Snejbjerg till Rosengård – Malmös invandrartäta bostadsområde – under en vecka i juli.

Annons Annons

– Min ambition var att fullständigt fördomsfritt komma bakom de myter och rubriker som figurerar i samband med dansk och svensk invandrarpolitik, säger Jakob Moll.

Han menar att de danska myterna blev bekräftade.

– Jämfört med Vollsmose i Odense – som är det invandrartäta område i Danmark där samhället har störst problem – är förhållandena i Sverige mycket bättre. Rosengård har mindre kriminalitet, mindre spänningar, mindre klotter. De boende respekterar rökförbudet i köpcentret och de cyklar på cykelstigarna. Där finns butiker, lekplatser och blomsterrabatter som gör området trivsamt, säger Jakob Moll.

Positivt överraskad

Carsten Snejbjerg instämmer att han personligen blev positivt överraskad.

– Generellt är det helt annorlunda i danska invandrarkvarter. I Rosengård var det lättarbetat och folk var generösa.

Till Jyllands-Posten rapporterade teamet om Rosengårds Sverigemästare i brottning – unga killar som letts tillbaka till den smala vägen – och om moskén i Malmö som lyckats ena 50 olika samfund och som bevisligen inte har fler minareter än Tivoli i Köpenhamn!

Men när det gäller den påstått nedtystade svenska opinionen anser de sig ha funnit fog för påståendet.

– Svenska journalister tar mer personlig och moralisk ställning. Det fick jag bekräftat i den intervju som Sydsvenska Dagbladet gjorde med oss under vår vistelse i Rosengård. Reportern ville verkligen att jag skulle tycka det var fel att vara invandrarkritisk. Något sådant skulle en dansk tidning inte tillåta sig att tycka någonting om!

Aktiv moralpolitik i svenska medier

I en av seriens artiklar – en intervju med etnologiprofessorn Åke Daun – skriver Jakob Moll att svenska mediers aktiva moralpolitik slog rekord när Sveriges Television beslutade att Sverigedemokraterna alltid skulle åtföljas av benämningen främlingsfientligt parti.

– Några sådana direktiv har aldrig utgått, dementerar enhetschefen för Nyheter och Fakta på Sveriges Television, Eva Hamilton, enligt SVTs presstjänst.

Att det som journalist i Sverige är legitimt att ta ställning bekräftades enligt Jakob Moll även i intervjun med Sydsvenskans chefredaktör Hans Månson.

– Han menar att han har personligt ansvar för åsikter som framförs i tidningen och att tidningen inte vill vidarebefordra fördomar och generaliseringar, säger Jacob Moll.

Hans Månson säger till Journalisten att han tycker det var rätt av Jyllands-Posten att skicka hit teamet.

– Jag har tyvärr inte läst hela serien men möjligtvis har danska medier andra regler när det gäller hets mot folkgrupp än vi har.

Tydligen resonerar Jyllands-Posten i alla fall annorlunda.

– Parallellt med artikelserien publicerade vi svenska läsarbrev om invandringen – och inte minst avsaknaden av debatt om den – som svenska tidningar nekat att ta in, förklarar chefredaktör Jørn Mikkelsen. Han vidhåller att insändarna kom från enskilda svenskar.

“Sten Andersson nyanserad konservativ”

En av artiklarna i serien var en lång intervju med Sverigedemokraternas Sten Andersson, bosatt i Malmö. Han hävdar bland annat att partiet har stora möjligheter att nå över fyraprocents-spärren i kommande val.

– Jämfört med Dansk folkepartis retorik framstår han som en nyanserad dansk konservativ, inte i närheten av vad vi i Danmark kallar främlingsfientlig, säger Jakob Moll som till artikeln bifogade utdrag ur Sverigedemokraternas partiprogram.

Han går nu sista terminen på journalistutbildningen i Danmark. Han är förvånad över att just invandrardebatten får så stort utrymme i danska medier och anser att missuppfattningarna om Sverige är grova.

– Men att danskar vet så lite om Sverige och övriga nordiska länder beror på att de bevakas mindre i danska medier än tvärtom – det ger myterna om förbudssverige och svenskarnas självgodhet fritt spelrum.

Fler avsnitt