Gå direkt till textinnehållet

Journaliststudent skrev riksnyhet under utbildningen

När journaliststudenten Joakim Karlsson skrev nyheten om en person som dog av vinterkräksjukan trodde han inte att nyheten skulle få en sådan stor genomslagskraft i medierna. "Det hela känns overkligt", säger han.

I fredags hade flera medier nyheten om en person som blev smittad av vinterkräksjuka efter att ha ätit pizzasallad på en lokal pizzeria.

Nyheten skrevs av Joakim Karlsson, som studerar första året på Mittuniversitetet i Sundsvall, i samband med utbildningens första redaktionsövning där klassen gjorde en tidning.  

Tipset fick journalistläraren Lottie Jangdal, som lämnade över det till klassen.

-Det var lite av en slump att jag fick uppdraget. Alla i klassen hade olika roller och jag var polisreporter, säger Joakim Karlsson.

Han berättar att klassen delades upp under övningen, tillsammans med bildjournaliststudenterna. Lottie Jangdal var handledare för den redaktion Joakim Karlsson jobbade i.

– Under redaktionsövningarna brukar det bli konkurrens mellan de olika redaktionerna och alla jobbidéer hålls inom gruppen. Därför var det länge bara vår redaktion som visste om vad vi hade på gång.

Hur lång tid jobbade du med nyheten? 
– Jag höll på med den i två dagar och pratade bland annat med en livsmedelsinspektör på miljökontoret, en smittskyddsläkare och Smittskyddsinstitutet. Slutligen pratade jag med pizzeriaägaren. Jag var förberedd på att det skulle bli jobbigt. Men det gick bra, säger han.   

För att nyheten skulle få större uppmärksamhet bestämde sig klassen för att sälja artikeln. Joakim Karlsson fick bestämma till vilken tidning.

– Det blev Sundsvalls Tidning. Det kändes bra helt enkelt, säger han.

Hur känns det att läsa och se nyheten i rikstäckande medier?
– Det känns overkligt, men jättespännande. Jag har verkligen lärt mig mycket och känner att jag har valt rätt utbildning.

 

 

Fler avsnitt
Fler videos