Gå direkt till textinnehållet

Journalistklubben visste ingenting: ”Folk är i chock”

Journalisterna på 24Sverige blev chockade av konkursbeskedet igår. ”Vi har inte fått några indikationer på att det här var på väg att hända”, säger Linus Gunnarsson, ordförande i journalistklubben på 24Sverige.

15 lokala nyhetssajter och 16 journalister berörs av konkursen i 24Sverige. De 14 reportrarna, nyhetschefen och ansvarig utgivare är arbetsbefriade fram till nästa vecka då konkursförvaltaren ska fatta beslut om bolagets framtid.

Linus Gunnarsson som är ordförande i den lokala journalistklubben berättar att klubbstyrelsen inte fått någon information om det allvarliga läget i förväg.

– En kvart innan hela personalen informerades i går fick vi i klubben veta. Vi har inte fått några indikationer på att det här var på väg att hända, säger Linus Gunnarsson.

Annons Annons

Fick ni ingen löpande information från arbetsgivaren om ekonomin i företaget?
– Nej. Vi trodde att ekonomin såg okej ut. Vi har visat superbra siffror på sajterna under våren. Vi fick ju inte mediestöd, men vi trodde inte att det skulle vara en bidragande faktor till en konkurs.

Normalt sett brukar arbetsgivare försöka genomföra omorganisationer och nedbemanningar för att minska kostnaderna om ekonomin kärvar, men klubben har inte fått några sådana förhandlingsframställningar.

– Konkursen kom väldigt oväntat för oss, från en dag till en annan är man arbetsbefriad och ska få statlig lönegaranti, säger Linus Gunnarsson.

– Hälften av personalstyrkan är på semester. Det finns inga bra tidpunkter att lämna ett sådant här besked, men det är klart att det här är extra jobbigt. Folk är i chock. Det här är sorgligt och fruktansvärt.

Vad tycker ni om att ni inte fått information i förväg?
– Jag tycker att de borde ha informerat oss i klubben mycket tidigare.

Fler avsnitt
Fler videos