Gå direkt till textinnehållet

Journalistklubben: DNs anseende kan skadas

Journalistklubben på Dagens Nyheter anser att det finns risk att tidningen anseende skadas genom att fallet med de åtta medarbetare som sagts upp nu går till Arbetsdomstolen.

Det var i förmiddags som Journalistförbundet och LO/TCOs rättskydd beslutade att stämma Dagens Nyheter till Arbetsdomstolen eftersom åtta kvalificerade medarbetare enligt Journalistförbundet sagts upp på felaktiga grunder, som Journalisten tidigare skrivit om. Flera av dem har arbetat i mellan 15 och 40 år på tidningen. Arbetsgivaren motiverade uppsägningen med att de saknar kvalifikationer.

– Det är vår bestämda uppfattning att dessa åtta medarbetare är kvalificerade. Vi försökte få motparten att ta fram argument för att de inte var kvalificerade. Vi såg aldrig att motparten kunde ta fram några bra argument, säger Anders Forsström, journalistklubbens ordförande på Dagens Nyheter.

Journalistklubben menar att företaget under förhandlingarna, som pågått under 18 månader, lämnat oriktiga uppgifter eller varit okunnigt om de åtta uppsagdas erfarenheter, arbetsinnehåll, journalistiska kunskaper, vilka befattningar de har haft eller hur uppskattade de uppsagdas arbetsinsats varit av kolleger.

Annons Annons

– Vi skulle bli förvånade om Arbetsdomstolen kom fram till någon annan slutsats än att LO/TCOs rättskydd och Journalistförbundet har bedömt detta riktigt. Dagens Nyheter kommer troligen att tvingas betala skadestånd till dessa personer, säger Anders Forsström.

Journalistklubben skriver i ett brev till tidningens medarbetare att man ”hoppas att arbetsgivaren ska ändra sig, betala skadestånd till de uppsagda och att företaget aldrig mer försätter Dagens Nyheter och dess anställda i den här situationen.”

Journalisten har sökt DNs chefredaktör Peter Wolodarski, personalchef Henrik Fontin och administrativa redaktionschef Fredrik Björnsson.

 

 

Fler videos
Fler avsnitt