Gå direkt till textinnehållet

Journalistklubb protesterar mot hockeyklubb

Journalistklubben på Dalarnas tidningar protesterar mot ledningen för hockeyklubben Leksand. En miss i en artikel har lett till att en reporter bemöts med svordomar, och att hockeyklubben kräver möten med redaktionsledningen för att försöka påverka journalistiken.

Det är inte första gången som tidningen är i konflikt med hockeyklubben.  I höstas fick reportrar utskällningar och det kom också krav på fler positiva artiklar. Nu har journalisterna tröttnat och vänt sig till Leksand med kravet att klubben respekterar journalisternas jobb.

 

Här är brevet som skickats till hockeyklubbens ledning: 

Till ledningen för Leksands IF

Härmed vill vi protestera mot det sätt på vilket ledningen för Leksand IF agerar mot journalister anställda vid Dalarnas tidningar.
Genom åren har ni upprepade gånger försökt tysta reportrar. Nu har det hänt igen.
En bisats i en artikel gör att klubbens ordförande Nils-Erik Johansson kräver möte med redaktionsledningen, samtidigt som en reporter i arbete möts av vd Håkan Åman med svordomar och nedsättande anmärkningar.

I höstas skedde samma sak. LIF-ledningen var missnöjd med ett par artiklar. Det blev krav på möten, krav på att tidningen ska skriva mer positivt om Leksands IF, negativt bemötande och utskällningar av reportrar.
För några år sedan portades medarbetare från omklädningsrummet under en period efter att tidningen publicerat en krönika.

Journalistklubben ser det här som ett sätt att försöka styra journalistiken i Dalarnas tidningar. Ledningen för Leksands IF måste förstå att en tidnings uppgift i ett demokratisk samhälle är att på ett opartisk och sakligt sätt spegla det som händer.
Vi tar inte uppdrag av utomstående.
Våra medarbetare tillhör inte hejaklacken.

Detta har vår redaktionsledning upprepade gånger försökt förklara för er, men budskapet går tydligen inte fram.
Felaktiga uppgifter måste rättas, det ifrågasätter vi inte, och lite mothugg får alla tåla, men nu handlar det om systematiskt maktspråk i syfte att tysta rapportering.

Journalistklubben vid Dalarnas tidningar kräver att ni i fortsättningen respekterar tidningens medarbetare i deras yrkesutövning.

För journalistklubben vid Dalarnas tidningar
klubbordförande
Ragna Fahlander

Fler avsnitt
Fler videos