Gå direkt till textinnehållet

De äldsta fick gå när Stampen tog över

De fyra journalister som blivit uppsagda från Alingsås Tidning efter att Stampen tagit över verksamheten hade längst anställningstid på driftsenheten. Journalistförbundet hävdar att turordningsreglerna ska gälla.

Journalisten berättade förra veckan att Stampen tar över konkursade William Michelsen boktryckeri AB, som gett ut den prenumererade tredagarstidningen Alingsås Tidning samt gratistidningarna Lerums Tidning och Härrydaposten/Partille Tidning.

I samband med ägarbytet försvann åtta tjänster, varav fyra redaktionella: två på Alingsås Tidning, en på Lerums Tidning och en på Härrydaposten/Partille Tidning, som samtidigt lagts ned.

Normalt gäller förtursreglerna enligt Lagen om anställningsskydd (Las) vid en verksamhetsövergång. Men Stampen valde att vända upp och ned på turordningslistan, och de fyra journalister som blivit av med sina jobb hade längst anställningstid på sina driftsenheter på Alingsås Tidnings redaktion i Alingsås respektive gratistidningarnas redaktion i Lerum.

Annons Annons

Det handlar om personer som har arbetat i minst 18 år på tidningarna. Två av dem är över 60 år och har varit anställda i mer än 25 år i bolaget.

Journalistförbundet ifrågasätter Stampens hantering.

– Vi betraktar detta som en verksamhetsövergång och våra medlemmar har därför företrädesrätt till återanställning, säger Journalistförbundets förhandlingschef Katarina Dahlskog (bilden).

Vad händer nu?
– Vi kommer att se till att våra medlemmars rättigheter tillvaratas.

Stampens vd Johan Hansson säger till Journalisten att företaget kommer att ha en förhandling med Journalistförbundet.

– Jag vill inte föregripa den förhandlingen. Det jag kan säga är att vi anser att vi håller oss inom regelverket och följer de lagar vi ska. Reglerna vid förtur till anställning är annorlunda när det handlar om en konkurs, säger Johan Hansson.

Stefan Samuelsson arbetade i 27 år på AT och LT. Foto: Bosse Åström.

En av de fyra journalister som blivit av med jobbet är reportern Stefan Samuelsson, som varit anställd på AT och LT sedan 1992. Han fick beskedet i torsdags, och är arbetsbefriad sedan igår måndag.

– Jag missunnar verkligen inte mina yngre arbetskamrater att få jobba kvar, men jag tycker inte att ett företag som möjligen gör sin egen tolkning av lagarna och kanske till och med kringgår dem ska få göra det opåtalat. Så jag är glad att vi har Journalistförbundet som företräder oss, säger Stefan Samuelsson till Journalisten.

– Vi har för övrigt inte fått någon som helst förklaring av Stampen till varför just vi inte återanställdes.

Fler avsnitt
Fler videos