Gå direkt till textinnehållet

Journalistförbundet utreder flytt från Journalisternas hus

Journalistförbundet överväger att lämna fastigheten på Vasagatan i Stockholm och flytta ihop med Forena i Visions lokaler på Kungsgatan. ”Vi har ett kongressuppdrag att hitta samarbetsformer med andra förbund i syfte att minska kostnaderna”, säger Eva-Maria Kollberg, kanslichef på Journalistförbundet.

Journalistförbundet utreder nu möjligheten att flytta ihop med fackförbundet Forena (tidigare FTF – Facket för försäkring och finans) i fackförbundet Visions (tidigare SKTF – Sveriges Kommunaltjänstemannaförbund) lokaler på Kungsgatan.

– Vi har i flera år fört samtal med Forena om olika samarbeten när det gäller bland annat administration och it. En framkomlig väg skulle vara att vi bor ihop, säger Journalistförbundets kanslichef Eva-Maria Kollberg (bilden).

Fackförbundet Visions fastighet på Kungsgatan totalrenoveras just nu och Visions kansli sitter i tillfälliga kontorslokaler i Värtahamnen. När renoveringen är klar i slutet av 2020 och kansliet flyttar tillbaka till fastigheten på Kungsgatan kommer där att finnas mer kontorsyta än tidigare, yta som Vision avser att hyra ut externt. Journalistförbundet och Forena har visat intresse för att hyra in sig i lokalerna. En flytt skulle därför kunna bli aktuell i slutet av 2020 eller början av 2021.

Annons Annons

– Inget är bestämt ännu. Förbundsstyrelsen har gett mig i uppdrag att utreda ett samarbete med Forena och en eventuell flytt. Den utredningen kommer att bli klar i höst. Och det ska naturligtvis förhandlas med den lokala klubben på kansliet, säger Eva-Maria Kollberg.

Kommer ett samarbete med Forena att innebära personalnedskärningar på Journalistförbundet?
– Nej, det är inte planen. Med tiden kan vi kanske hitta sådana effektiviseringar, men den kostnadsminskning som vi tittar på nu rör gemensamma system för administration, it och medlemsregister.

Om flytten till Visions fastighet blir verklighet är planen inte att sälja Journalistförbundets fastighet på Vasagatan. I stället ska våningsplan 4 och 5 där kanslipersonalen har sina arbetsplatser renoveras och hyras ut.

– Att behålla fastigheten och hyra ut lokalerna är en bättre investering än att sälja fastigheten och placera pengarna, säger Eva-Maria Kollberg.

Varför kan ni inte renovera Journalistförbundets fastighet och flytta ihop med Forena där?
– Fastigheten är för liten för det, och vi skulle behöva slå ut väggar, vilket vi inte får eftersom byggnaden är k-märkt.

Hur har reaktionerna varit hos personalen?
– Reaktionerna har faktiskt bara varit positiva. Det har förmodligen att göra med att många är trötta på de nuvarande lokalerna, där det finns problem med bland annat ventilationen.

Många har idag egna rum på Journalistförbundets kansli, hur blir det om ni flyttar?
– Det kommer sannolikt att bli ett öppet kontorslandskap. Vi har övervägt att införa en aktivitetsbaserad arbetsplats, men det är många i personalen som är negativa till det, och det ska vi ta i beaktande. Det mesta pekar på ett öppet kontorslandskap med fasta arbetsplatser.

Fler avsnitt
Fler videos