Gå direkt till textinnehållet

Journalistförbundet och Säpo i samarbete om hot

Journalistförbundet har tagit initiativ till att i samarbete med Säpo kartlägga omfattningen av hoten mot journalister i Sverige. - I en tid då journalistik ofta behandlas som korv och mos, kan detta bli ett viktigt erkännande om att journalistiken faktiskt är en grundläggande del av demokratin, säger Agneta Lindblom-Hulthén, ordförande för Journalistförbundet.  

I går torsdag, antog Journalistförbundets styrelse arbetsutskottets förslag om att i samarbete med Säkerhetspolisen kartlägga omfattningen av hot mot journalister. Journalistförbundet ska utföra en enkät i frågan bland medlemmarna, och meddelar typen av hot och vilka grupper som drabbats.

Kriminaljournalisternas klubb har under en tid efterfrågat åtgärder i frågan. Enligt Journalistförbundets ledning är de som skriver om organiserad brottslighet och politisk extremism uppenbara grupper som drabbas av hoten, men man vill veta om inte andra grupper också är utsatta så därför vill man ha en bredare bild.

Är det inte kontroversiellt bland medlemmarna att ha ett samarbete med Säpo?

– Jo, det är vi fullt medvetna om. En del medlemmar kommer säkert att reagera bara av namnet Säpo. Men anonymiteten är dubbelt skyddad i denna kartläggning. Säpo har ett uppdrag att undersöka hoten mot grupper i samhället, så genom det här blir vi en del av samhällets strävan att skydda olika grupper i samhället från otillbörlig påverkan, säger Agneta Lindblom-Hulthén.

– Dessutom sprider vi också kunskap om att vi journalister är en hotad grupp, vilket är okänt bland en del, till exempel politiker, anser hon.

Fler avsnitt
Fler videos